DR. OETKER, firma
< Poprzednie | Następne > |
DR. OETKER, firma założona przez niem. apte- karza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 i 1862 Obernkirchen – 10 i 1918 Bielefeld). W 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie p.n. Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze wg jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma ob. w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie (q Gospódka) zakład powstał w 1922 przy Oetker- straße 15/16 (ul. Dickmanna; q przedsiębiorstwa). Po 1945 upaństwowiony, działał pocz. jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 Gd. Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W 1991 niem. firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga. MrGl