HAUEISEN ERICH, cukiernik
< Poprzednie | Następne > |
ERICH HAUEISEN (5 III 1878 Racibórz – 14 X 1939 Gdańsk), cukiernik. Syn cukiernika Ottona Haueisena. W latach 1887–1895 uczeń średniej szkoły realnej św. Jana w Gdańsku. Zawodu uczył się w zakładzie ojca oraz na praktykach zagranicznych.
Po śmierci ojca, wspólnie z matką Ottilią Haensch (zm. 1925 Gdańsk), prowadził kilka cukierni i kawiarni w Gdańsku – pod firmą Otto Haueisen lub O. Haueisen. W latach 1908–1921 były to lokale Conditorei und Café (Cukiernia i Kawiarnia) przy Jopengasse 34/35 (ul. Piwna), cukiernia Ed. Grentzenberg przy Langer Markt 12 (Długi Targ) oraz pijalnia gorącej czekolady (Kakaostube) przy Langgasse 74 (ul. Długa). Od 1915, także wspólnie z matką, był właścicielem kawiarni i cukierni Conditorei und Café przy Stadtgraben 10 (ul. Podwale Grodzkie), gdzie oferował – obok kawy i dużego asortymentu ciastek – konfitury i marcepany własnej produkcji. Po śmierci matki był jej właścicielem do 1931, prowadząc lokal pod firmą O. Haueisen & Co. Po 1932 występował już tylko jako kupiec.
Odziedziczone po ojcu kamienice przy Jopengasse 34/35 sprzedał w 1920 nabywcom ze Szwecji. Mieszkał przy Große Allee 35 (al. Zwycięstwa), w latach 1935–1939 przy Rickertweg 12 (ul. Batorego). Kawaler.