DROZDOWSKI BRONISŁAW, profesor Politechniki Gdańskiej
m (Blazejsliwinski przeniósł stronę DROZDOWSKI BRONISŁAW na DROZDOWSKI BRONISŁAW, profesor Politechniki Gdańskiej) |
Wersja z 16:47, 11 wrz 2022
BRONISŁAW DROZDOWSKI (31 V 1928 Barcin – 19 IV 2017 Gdańsk), chemik, specjalista z zakresu technologii tłuszczów modyfikowanych, profesor Politechniki Gdańskiej (PG). Syn Wojciecha i Marii z domu Tomczyk. Podczas II wojny światowej uczeń tajnego nauczania gimnazjalnego w Otwocku, od września 1944 do 1946 kontynuował naukę w tamtejszym Gimnazjum i Liceum Państwowym. Żołnierz Armii Krajowej, po zakończeniu wojny organizacji „Wolność i Niezawisłość” (pseudonim „Ptak”); ujawnił się w 1947.
W 1948 zdał maturę w I Gimnazjum i Liceum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu. Od tego roku mieszkał w Gdańsku. W 1954 ukończył dwustopniowe studia na Wydziale Chemicznym PG i uzyskał tytuł magistra inżyniera chemii w zakresie technologii tłuszczów. W latach 1954–2001 pracował na PG: od 1964 doktor, od 1974 doktor habilitowany, zatrudniony od 1975 na stanowisku docenta, od 1981 profesor nauk chemicznych, od 1994 profesor zwyczajny. W 1968 odbył staż naukowy w Halifax Laboratory FRBC (Kanada). W latach 1979–1981 był zastępcą dyrektora Instytutu Chemii i Technologii Organicznej oraz Żywnościowej PG. Od 1981 do 1984 pełnił funkcję prodziekana, następnie przez sześć lat dziekana Wydziału Chemicznego PG (1984–1990). W latach 1975–1991 kierował Zakładem Technologii Tłuszczów Jadalnych i Biotechnologii Lipidów PG, 1991–1998 Katedrą Technologii Tłuszczów Jadalnych. W okresie 1976–2003 był kierownikiem Studium Podyplomowego Chemii i Technologii Tłuszczów Jadalnych PG. Od 1998 na emeryturze.
Autor i współautor publikacji na temat chemii – technologii i analizy lipidów, struktury kwasów tłuszczowych, modyfikacji naturalnych tłuszczów, w tym współautor podręcznika i trzech monografii, między innymi drugiego tomu Chemii żywności: Sacharydy, lipidy i białka (wyd. 6: 2013). W latach 1978–1981 członek Komitetu Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk (PAN), 1981–2002 członek Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. W 1990 założyciel i członek (od 2003 członek honorowy) Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, w 1991 roku współorganizator oddziału gdańskiego, w latach 2001–2005 prezes tego oddziału. Ponadto był członkiem Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Zasiadał w radach naukowych: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie (1985–2003), Centrum Agrotechnologii i Weterynarii PAN w Olsztynie (1988–1995), Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (1995–2002).
Został odznaczony między innymi Złotym Krzyżem Zasługi (1974), Krzyżem Kawalerskim (1983) i Oficerskim (1988) Orderu Odrodzenia Polski, Medalem Komisji Edukacji Narodowej (1990), medalem za zasługi dla PG. Od 2015 Honorowy Profesor Emeritus PG.
Mąż Krystyny z domu Skibniewskiej (13 III 1929 – 17 IV 2017 Gdańsk). Pochowani na cmentarzu Łostowickim.