HAUEISEN ERICH, cukiernik
(Nie pokazano 1 wersji utworzonej przez jednego użytkownika) | |||
Linia 5: | Linia 5: | ||
[[File:GAIT LOGOTYP.jpg|thumb|'''Partner redakcji''']] | [[File:GAIT LOGOTYP.jpg|thumb|'''Partner redakcji''']] | ||
− | '''ERICH HAUEISEN''' (5 III 1878 Racibórz – 14 X 1939 Gdańsk), cukiernik. Syn cukiernika [[HAUEISEN OTTO, cukiernik| Ottona Haueisena]]. W latach 1887–1895 uczeń średniej [[SZKOŁA ŚW. JANA| szkoły realnej św. Jana w Gdańsku]]. Zawodu uczył się w zakładzie ojca oraz na praktykach zagranicznych.<br/><br/> Po śmierci ojca, wspólnie z matką Ottilią Haensch (zm. 1925 Gdańsk), prowadził kilka cukierni i kawiarni w Gdańsku – pod firmą | + | '''ERICH HAUEISEN''' (5 III 1878 Racibórz – 14 X 1939 Gdańsk), cukiernik. Syn cukiernika [[HAUEISEN OTTO, cukiernik| Ottona Haueisena]]. W latach 1887–1895 uczeń średniej [[SZKOŁA ŚW. JANA| szkoły realnej św. Jana w Gdańsku]]. Zawodu uczył się w zakładzie ojca oraz na praktykach zagranicznych.<br/><br/> Po śmierci ojca, wspólnie z matką Ottilią Haensch (zm. 1925 Gdańsk), prowadził kilka cukierni i kawiarni w Gdańsku – pod firmą „Otto Haueisen” lub „O. Haueisen”. W latach 1908–1921 były to lokale „Conditorei und Café” (Cukiernia i Kawiarnia) przy Jopengasse 34/35 (ul. Piwna), cukiernia „Ed. Grentzenberg” przy Langer Markt 12 (Długi Targ) oraz pijalnia gorącej czekolady (Kakaostube) przy Langgasse 74 (ul. Długa). Od 1915, także wspólnie z matką, był właścicielem kawiarni i cukierni „Conditorei und Café” przy Stadtgraben 10 (ul. Podwale Grodzkie), gdzie oferował – obok kawy i dużego asortymentu ciastek – konfitury i marcepany własnej produkcji. Po śmierci matki był jej właścicielem do 1931, prowadząc lokal pod firmą „O. Haueisen & Co”. Po 1932 występował już tylko jako kupiec.<br/><br/> Odziedziczone po ojcu kamienice przy Jopengasse 34/35 sprzedał w 1920 nabywcom ze Szwecji. Mieszkał przy Große Allee 35 (al. Zwycięstwa), w latach 1935–1939 przy Rickertweg 12 (ul. Batorego). Kawaler. {{author: MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]] |
Aktualna wersja na dzień 08:45, 2 lis 2024
ERICH HAUEISEN (5 III 1878 Racibórz – 14 X 1939 Gdańsk), cukiernik. Syn cukiernika Ottona Haueisena. W latach 1887–1895 uczeń średniej szkoły realnej św. Jana w Gdańsku. Zawodu uczył się w zakładzie ojca oraz na praktykach zagranicznych.
Po śmierci ojca, wspólnie z matką Ottilią Haensch (zm. 1925 Gdańsk), prowadził kilka cukierni i kawiarni w Gdańsku – pod firmą „Otto Haueisen” lub „O. Haueisen”. W latach 1908–1921 były to lokale „Conditorei und Café” (Cukiernia i Kawiarnia) przy Jopengasse 34/35 (ul. Piwna), cukiernia „Ed. Grentzenberg” przy Langer Markt 12 (Długi Targ) oraz pijalnia gorącej czekolady (Kakaostube) przy Langgasse 74 (ul. Długa). Od 1915, także wspólnie z matką, był właścicielem kawiarni i cukierni „Conditorei und Café” przy Stadtgraben 10 (ul. Podwale Grodzkie), gdzie oferował – obok kawy i dużego asortymentu ciastek – konfitury i marcepany własnej produkcji. Po śmierci matki był jej właścicielem do 1931, prowadząc lokal pod firmą „O. Haueisen & Co”. Po 1932 występował już tylko jako kupiec.
Odziedziczone po ojcu kamienice przy Jopengasse 34/35 sprzedał w 1920 nabywcom ze Szwecji. Mieszkał przy Große Allee 35 (al. Zwycięstwa), w latach 1935–1939 przy Rickertweg 12 (ul. Batorego). Kawaler.