STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH
< Poprzednie | Następne > |
STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH (SKP), z siedzibą przy al. Grunwaldzkiej 131A (do 2011 Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, z siedzibą przy ul. Kaplicznej 30). Organizacja obywatelska, powstała z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka w 1997, wpisana do rejestru stowarzyszeń 31 XII 2001. Za cel nadrzędny SKP przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej oraz, dzięki międzynarodowej współpracy ze stowarzyszeniami i organizacjami z całego świata, nieustanną promocję polskiej sztuki kulinarnej. Organizuje i bierze udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych, m.in. w Olimpiadach Kulinarnych (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie jako Pomerania–Culinary Team of Poland (m.in. brązowy medal w 2008; brązowy medal (bufet jadalny) i srebrny medal (60 trzydaniowych posiłków dla 60 osób) w kategorii juniorów, srebrny medal w kategorii seniorów (dania regionalne) w 2016). Reprezentanci SKP pod brandem „Ghosts of Fire BBQ Team” startowali m.in. w Mistrzostwach Świata BBQ w USA oraz Mistrzostwach Republiki Czeskiej w Gulaszu (Přerov 2009 – I miejsce i złoty medal; pierwszy dla ekipy międzynarodowej).
Od 2004 organizuje konkurs Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa” (uczestnicy sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim), było również współorganizatorem gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru (odbywającego się w latach 2000–2014), przygotowując w jego ramach Biesiadę Dobrego Humoru. Inne organizowane wydarzenia kulinarne, to Ogólnopolski Konkurs dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych oraz „Chefs Only”, czyli spotkanie Szefów Kuchni.
W 2004 SKP otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. Lecha Bądkowskiego (zob. organizacje pozarządowe), w 2012 nagrodę główną: Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego w konkursie Nasze Dziedzictwo Kulinarne. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. W 2013 rozpoczęto weryfikację szkół gastronomicznych, mających szansę zdobyć tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i tym samym przystąpić do grona placówek certyfikowanych przez SKP. Z myślą o nich, uczniach i nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski, w styczniu 2015 została wydana książka Lekcje smaków. Dzięki firmom partnerskim 10 000 egzemplarzy książki przekazano szkołom bezpłatnie. Od 2017 organizuje coroczny Sylwester Szefów Kuchni i Cukierni.
Honorowym członkiem SKP był Paweł Adamowicz (legitymacja nr 4), są m.in.: Lech Wałęsa (legitymacja nr 1), Mieczysław Struk (legitymacja nr 2), Ryszard Stachurski (legitymacja nr 3).