BRAUN GUSTAV ADOLF, cukiernik
< Poprzednie | Następne > |

GUSTAV ADOLF BRAUN (29 X 1857 Lidzbark Welski – 10 III 1904 Gdańsk), cukiernik. Syn Karla Brauna. Od 30 VIII 1890 mąż Julii (Gilgii) Brunies (13 V 1864 Scanfs, Szwajcaria – 20 VIII 1950 Szwajcaria), wdowy po Albercie Brunies. We wrześniu tego roku na mocy testamentowego rozporządzenia teścia żony, ► Alberta Bruniesa, został jego głównym spadkobiercą, właścicielem kamienicy przy Langer Markt 29 (Długi Targ) oraz mieszczącej się tam firmy cukierniczej „A. Brunies”. Zmienił jej nazwę na „A. Brunies Nachfolger” (następcy) i jako pierwszy cukiernik w Gdańska wprowadził nowość: sprzedaż lodów w rożkach waflowych, bez konieczności ich konsumpcji w lokalu w specjalnych pucharkach.
Po jego śmierci, wobec niepełnoletniości dzieci, firmą kierowała do 1919 wdowa Julia, szefem produkcji był zaangażowany specjalnie w tym celu mistrz cukiernik (Conditormeister) Wilhelm Rother. Zgodnie z ówczesną modą zmienili oni profil cukierni. Stała się ona lokalem kawiarniano-cukierniczym, w którym obok zimnych (wody mineralne, oranżady, soki owocowe) i ciepłych napoi, serwowano gościom wysokiej marki wina i likiery. Po przekazaniu cukierni synowi ► Karlowi Heinrichowi (1893–1945), Julia do 1945 pozostała właścicielką kamienicy przy Langer Markt 29, gdzie mieszkała wraz z pozostałymi dziećmi,
z których niektóre wraz z wnukami zginęły w niej w czasie bombardowań Gdańska w marcu 1945.