MACHANDEL, wódka

Z Encyklopedia Gdańska
Wersja Blazejsliwinski (dyskusja | edycje) z dnia 21:44, 6 sty 2023

(różn.) ← poprzednia wersja | przejdź do aktualnej wersji (różn.) | następna wersja → (różn.)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

< Poprzednie Następne >
Machanel w degustacji, rybacy z Jelitkowa, z Dorfstrasse (ul. Bałtycka), Julius Pienschke (z lewej) i Rudolf Posanski

MACHANDEL (Machandl, Macheike), popularna, 40% wódka o jałowcowym smaku, zwana gdańskim napojem narodowym. Produkowany od 1776 przez firmę menonickiej ( menonici) rodziny Stobbe w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof). Wytwórnię założył Peter Stobbe (w XIX wieku produkowano tam także piwo; w 1945 spalona przez właścicieli przed wkroczeniem Armii Czerwonej). W Gdańsku istniała tradycja i rytuał picia machandla: nalewano go do kieliszka z suszoną śliwką. Konkurował z gdańskimi likierami. Kieliszki służące do jego picia różniły się od kieliszków do goldwassera. MA

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania