DR. OETKER, firma

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
(uzupełnienie L.M.(25.09.2020))
Linia 7: Linia 7:
 
W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; [[PRZEDSIĘBIORSTWA I ZAKŁADY PRZEMYSŁOWE | przedsiębiorstwa]]). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.<br/><br/>   
 
W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; [[PRZEDSIĘBIORSTWA I ZAKŁADY PRZEMYSŁOWE | przedsiębiorstwa]]). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.<br/><br/>   
  
Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). W Gdańsku funkcjonuje fabryka koncentratów spożywczych i centrala dla dwu polskich oddziałów, w Łebczu (produkcja pizzy) i Płocku (słodkie dekoracje).{{author:MrGl}}  [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]
+
Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). W Gdańsku funkcjonuje fabryka koncentratów spożywczych i centrala dla dwu polskich oddziałów, w Łebczu (produkcja pizzy) i Płocku (słodkie dekoracje). {{author:MrGl}}  [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]

Wersja z 21:39, 9 sty 2022

Reklama firmy Dr Oetker, przed 1939
Siedziba firmy Dr Oetker w Gdańsku-Oliwie

DR. OETKER, firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, sprzedawanego w torebkach, nazwanego Backin. Po 1900 roku, po rezygnacji z produkcji w aptece w Bielefeld, zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców.

W Oliwie ( Gospódka) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; przedsiębiorstwa). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.

Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). W Gdańsku funkcjonuje fabryka koncentratów spożywczych i centrala dla dwu polskich oddziałów, w Łebczu (produkcja pizzy) i Płocku (słodkie dekoracje). MrGl

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania