KAISMANN JOSEPH, cukiernik
< Poprzednie | Następne > |
JOSEPH KAISMANN (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik, jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. To oni wprowadzili dotychczas nieznane w Gdańsku rozwiązania produkcyjne i wyroby, jako pierwsi serwowali gościom lody.
Do Gdańska przyjechał wraz z żoną przed 1830 rokiem już jako wyuczony cukiernik. W latach 1830–1854 prowadził cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Friedricha Adolpha Steffensa (1798–1832) ( Carl Gottlieb Steffens), następnie do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych. W 1834 i 1842 roku odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innymi w Monachium.
W 1858 przeniósł cukiernię na parter należącej do niego kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). W cukierni podawał torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty oraz modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferował także lody o różnym smaku. W jego zakładzie odbywało praktykę kilku znanych gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 roku Johann Sebastiani. Reklamował się jako „Hoflieferant des Prinzen Friedrich Wilhelm” (dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna).
Był żonaty z Anną Cathariną Largarder (zm. 1872), która jako wdowa nadal mieszkała w kamienicy przy Langgasse 30. Brak informacji o ich potomstwie.