SZYDŁOWSKI ANDRZEJ, mistrz piekarsko-cukierniczy, radny
< Poprzednie | Następne > |
ANDRZEJ SZYDŁOWSKI (ur. 22 II 1945 Trzebieszów koło Łukowa), mistrz piekarsko-cukierniczy, prowadzi firmę rodzinną, którą założył w 1945 roku jego ojciec Józef Szydłowski (19 III 1920 – 20 III 2012). Uczeń Szkoły Podstawowej nr 21. Maturę zdał w 1963 roku w Liceum Ogólnokształcącym nr I, studiował w Wyższej Szkole Pedagogicznej (nie ukończył). W latach 1969-1974 prowadził piekarnię w Międzyrzecz Podlaski, po ojcu przejął gdańską firmę w 1974. Razem z rodziną zarządza od 2005 roku 2 filiami Cafe Ferber (Gdańsk, Sopot), 12 sklepami, w których pracują 54 osoby; w rodzinnej piekarni-cukierni zatrudnionych jest 41 osób. W 1998 otworzył we Wrzeszczu przy al. Grunwaldzkiej 114 Hotel Szydłowski, w 2015 restaurację La Bagatela w Sopocie. Od roku 1978 w zarządzie Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, gdzie m.in. pełnił funkcję starszego cechu, a następnie członek Zarządu Izby Rzemieślniczej, w latach 1991–2003 prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP – zainicjował organizowane od 1995 Święta Chleba w Gdańsku. W latach 1990–1998 (dwie kadencje) radny Gdańska po raz pierwszy z ramienia Sojuszu na Rzecz Gdańska, po raz drugi Stowarzyszenia Nasz Gdańsk. Od 2005 Prezes Honorowy Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, 1994–2002 członek Prezydium Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, 2002–2004 Prezydent Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, od 2004 przedstawiciel Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP w Radzie Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W roku 2009 z rąk prezydenta UIB Petera Beckera odebrał nagrodę dla najlepszego na świecie piekarza. Grał w piłkę nożną w III-ligowych zespołach Wdy Świecie (1968-1969) i Huraganu Międzyrzecz Podlaski (1969-1974). Był udziałowcem, opiekunem i sponsorem drużyny młodzieżowej (rocznik 1978/1979) Lechii Gdańsk, która zdobyła wicemistrzostwo (1994) i mistrzostwo (1995) Polski.