LIKIERY
< Poprzednie | Następne > |
LIKIERY, od początku XIX wieku, obok piwa i wina, jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Gdańsku. W 1. połowie XIX wieku ich produkcję zdominowali q menonici, głównie ze q Starych Szkotów, trudniący się destylacją spirytusu i produkcją napojów alkoholowych. W 2. połowie XIX wieku powstały specjalistyczne firmy zajmujące się ich wyrobem. Produkowano je z destylowanego spirytusu z dodatkiem cukru, soków, nalewek owocowych i korzennych oraz olejków eterycznych. Ich skład był najbardziej strzeżoną tajemnicą danej firmy. Różniły się kolorem, smakiem i substancjami zapachowymi. Zawierały od 25% do 45% alkoholu. Sprzedawane były w butelkach o kształcie charakterystycznym dla danego zakładu, z firmowymi etykietami; pito je także z firmowych kieliszków. Sprzedaż prowadzono w lokalach firmowych, restauracjach i w handlu detalicznym, były także przedmiotem eksportu. Obok wytworów gdańskich firm najpopularniejszym likierem spożywanym do roku 1945 był q Machandel.
Tabela: Wytwórnie likierów w latach 1800–1945 (wybór)