DR. OETKER, firma
< Poprzednie | Następne > |
DR. OETKER, firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 roku zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie (q Gospódka) zakład powstał w roku 1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; q przedsiębiorstwa). Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga.