KAISMANN JOSEPH, cukiernik
< Poprzednie | Następne > |
JOSEPH KAISMANN (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik. Jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. Wprowadzili oni wiele nowatorskich rozwiązań w fazę produkcji, jak i nowe rodzaje oferowanych wyrobów. Pierwsi też serwowali gościom lody własnej produkcji.
Z wyuczonym zawodem przybył do Gdańska przed 1830 rokiem. W latach 1831–1858 prowadził własną cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, następnie „J. Kaismann” przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Friedricha Adolpha Steffensa (1798–1832) ( Carl Gottlieb Steffens), następnie do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych.
W 1858 przeniósł cukiernię na parter należącej już do niego kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). W cukierni, obok stoiska do sprzedaży wyrobów, do stolików kelnerki podawały torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty, modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferowano także różnego smaku lody. Reklamował się jako „Hoflieferent des Prinzen Friedrich Wilhelm” („Dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna”). W cukierni praktykowało kilku znanych później gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 Johann Sebastiani. W 1834 i 1842 odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innym w Monachium (München).
Żonaty był z pochodzącą ze Szwajcarii Anną Cathariną Largarder (zm. po 1867), która jako wdowa nadal mieszkała w pomężowskiej kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). Brak informacji o ich potomkach.