SZYDŁOWSKI ANDRZEJ (ur. 22 II 1945 Trzebieszów k. Łukowa), mistrz piekarsko-cukierniczy, prowadzi firmę rodzinną, którą założył 1945 jego ojciec Józef Szydłowski (ur. 19 III 1920 – zm. 20 III 2012). Maturę zdał 1963, po ojcu przejął firmę 1974. Obecnie razem z rodziną zarządza 2 filiami Cafe Ferber (Gdańsk, Sopot), 12 sklepami, w których pracują 54 osoby; w rodzinnej piekarni-cukierni zatrudnionych jest 41 osób. W 1998 otworzył we Wrzeszczu przy al. Grunwaldzkiej 114 Hotel Szydłowski. Od 1978 w zarządzie Cechu Piekarzy i Cukierników w Gd., gdzie m.in. pełnił funkcję starszego cechu, a nast. czł. Zarządu Izby Rzemieślniczej, 1991–2003 prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP – zainicjował organizowane od 1995 Święta Chleba w Gd., 1990–98 (2 kadencje) radny Gd. Od 2005 Prezes Honorowy Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, 1994–2002 czł. Prezydium Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, 2002–04 Prezydent Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, od 2004 przedstawiciel Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP w Radzie Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2009 z rąk prezydenta UIB Petera Beckera odebrał nagrodę dla najlepszego na świecie piekarza. Obecnie Szydłowscy oferują 100 produktów piekarniczych i 150 cukierniczych.