LIKIERY

Z Encyklopedia Gdańska
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

< Poprzednie Następne >
Wnętrze probierni wódek Der Lachs przy ul. Szerokiej
Plik:Reklama gdańskiej wytwórni wódek i likierów Der Lachs, producenta Goldwassera, 1900.JPG
Reklama gdańskiej wytwórni wódek i likierów Der Lachs, producenta Goldwassera, 1900
LIKIERY, od początku XIX wieku, obok piwa i wina, jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Gdańsku. W 1. połowie XIX wieku ich produkcję zdominowali menonici, głównie ze Starych Szkotów, trudniący się destylacją spirytusu i produkcją napojów alkoholowych. W 2. połowie XIX wieku powstały specjalistyczne firmy zajmujące się ich wyrobem. Produkowano je z destylowanego spirytusu z dodatkiem cukru, soków, nalewek owocowych i korzennych oraz olejków eterycznych. Ich skład był najbardziej strzeżoną tajemnicą danej firmy. Różniły się kolorem, smakiem i substancjami zapachowymi. Zawierały od 25% do 45% alkoholu. Sprzedawane były w butelkach o kształcie charakterystycznym dla danego zakładu, z firmowymi etykietami; pito je także z firmowych kieliszków. Sprzedaż prowadzono w lokalach firmowych, restauracjach i w handlu detalicznym, były także przedmiotem eksportu. Obok wytworów gdańskich firm najpopularniejszym likierem spożywanym do roku 1945 był Machandel. MrGl

Tabela: Wytwórnie likierów w latach 1800–1945 (wybór)
⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania