Wnętrze probierni wódek Der Lachs przy ul. Szerokiej
LIKIERY, od pocz. XIX w., obok piwa i wina, jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Gd. W 1. poł. XIX w. ich produkcję zdominowali menonici, gł. ze Starych Szkotów, trudniący się destylacją spirytusu i produkcją napojów alkoholowych. W 2. poł. XIX w. powstały specjalistyczne firmy zajmujące się ich wyrobem. Produkowano je z destylowanego spirytusu z dodatkiem cukru, soków, nalewek owocowych i korzennych oraz olejków eterycznych. Ich skład był najbardziej strzeżoną tajemnicą danej firmy. Różniły się kolorem, smakiem i substancjami zapachowymi. Zawierały od 25% do 45% alkoholu. Sprzedawane były w butelkach o kształcie charakterystycznym dla danego zakładu, z firmowymi etykietami; pito je także z firmowych kieliszków. Sprzedaż prowadzono w lokalach firmowych, restauracjach i w handlu detalicznym, były także przedmiotem eksportu. Obok wytworów gd. firm najpopularniejszym likierem spożywanym do 1945 był Machandel.
MrGl Tabela: Wytwórnie likierów w latach 1800–1945 (wybór)