KREWETKA, bar, sklep

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
m
Linia 1: Linia 1:
 
{{paper}}
 
{{paper}}
  
'''KREWETKA''', Stare Miasto, ul. Elżbietańska 10. Bar rybny i sklep Zakładów Rybnych w Gdańsku, które otwarto 13 VI 1969 w części pomieszczeń dawnej siedziby dziennika [[DER DANZIGER VORPOSTEN | „Danziger Vorposten”]], zbudowanej w 1938 roku. Przejął pomieszczenia po działającej tu wcześniej kawiarni i barze „Express”. Wnętrze zaprojektowały architektki Ewa Galińska i Janina Rybicka. Bar oferował między innymi (po raz pierwszy w Gdańsku) paluszki rybne i krewetki (przygotowane do konsumpcji: opiekane w cieście, galarecie, majonezie – w 1970 sprzedawano do 500 kg miesięcznie, świeżych nie sprzedawano), z serwowanych zup dwie były obowiązkowo rybne. W sprzedaży w sąsiadującym z barem sklepie znajdowały się ryby w galarecie, sałatki rybne, konserwy i ryby wędzone. Szybko stało się „miejscem kultowym” gdańszczan. W chwili otwarcia przewidywano wydawanie dziennie 450 posiłków obiadowych, już po kilku miesiącach wydawano ich około 1200. „Tytułowe” krewetki w pierwszym okresie dostarczano ze Szczecina od firm „Gryf” i „Odra”. Po ustaniu dostaw zastąpiono je w 1973 kalmarami. W tym samym roku lokal wyremontowano i zmieniono wystój: wysokie barowe stołki zastąpiono stolikami. W 1976 roku bar rozpowszechniał potrawy z nieznanych wcześniej w gastronomii trójmiejskiej ryby z Oceanu Indyjskiego i Antarktyki (nototenia, kergulena, saurida), jako jedyna placówka w Polsce oferowała kotlety z kryla (tzw. krewetki antarktycznej). W połowie lat 80. XX wieku czyniono (bezskutecznie) starania o powiększenie baru o sąsiedni lokal Miejskiego Przedsiębiorstwa Gdańsk-Toursit, by uruchomić restaurację rybną. W chwili największego powodzenia zatrudniano 30 osób. W początkach 1989 roku gruntownie wyremontowano i unowocześniono zaplecze, do sprzedaży wprowadzono kalmary. W tym jednak roku ze sprzedaży zniknęła większość ryb dalekomorskich, dominować zaczęły potrawy ze śledzi i ryb słodkowodnych. W 1990 roku był to już jedyny w Trójmieście punkt serwowania dań z ryb (upadły gdyńska „Aloza” i gdańska (we Wrzeszczu, Grunwaldzka, w miejsce dawnej Słowiańskiej, otwartej w połowie l. 70., zamknięta 9 XII 1985) restauracja „Pirania”, zmieniona przed 1988 na butik). W tym roku władze Gdańska wymówiły jednak (z terminem do końca roku, następnie przedłużanym) dzierżawę Gdańskim Zakładom Rybnym, planując w kooperacji ze spółkami francuskimi Spie Batignolles i Accor (w ramach spółki Novotel Gdańsk Centrum) budowę w tym miejscu obiektu biurowo-usługowego (spółka ta miała inwestować też w rozbudowie lotniska w Rębiechowie). Z końcem 1992 roku plany poniechano z braku zgody Skarbu Państwa na zagraniczne gwarancje kredytowe. 12 XII 1995 roku obiekt przekazano w wieczyste posiadanie (na 99 lat), wraz z hotelem Monopol i okolicznymi gruntami, firmie AGIB Euro-Invest z Sopotu, której jedynym udziałowcem jest AGIB AG z Bielefeldu. Bar ostatecznie zamknięty w 1998 roku, dał nazwę otwartemu 17 I 2002 roku Cinema City [[KINO KREWETKA| Krewetka]], zbudowanemu mniej więcej w tym samym miejscu. W 2004 roku w Gdańskiej Galerii Fotografii ([[MUZEUM NARODOWE | Muzeum Narodowe]]) prezentowano dwucyklową wystawę ''Krewetka bar. Studium Fotografii Artystycznej''. {{author: BŚ}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Przestrzeń miasta]]
+
'''KREWETKA''', Stare Miasto, ul. Elżbietańska 10. Bar rybny i sklep Zakładów Rybnych w Gdańsku, które otwarto 13 VI 1969 w części pomieszczeń dawnej siedziby dziennika [[DER DANZIGER VORPOSTEN | „Danziger Vorposten”]], zbudowanej w 1938 roku. Przejął pomieszczenia po działającej tu wcześniej kawiarni i barze „Express”. Wnętrze zaprojektowały architektki Ewa Galińska i Janina Rybicka.<br/><br/>
 +
Bar oferował między innymi (po raz pierwszy w Gdańsku) paluszki rybne i krewetki (przygotowane do konsumpcji: opiekane w cieście, galarecie, majonezie – w 1970 sprzedawano do 500 kg miesięcznie, świeżych nie sprzedawano), z serwowanych zup dwie były obowiązkowo rybne. W sprzedaży w sąsiadującym z barem sklepie znajdowały się ryby w galarecie, sałatki rybne, konserwy i ryby wędzone. Szybko stało się „miejscem kultowym” gdańszczan. W chwili otwarcia przewidywano wydawanie dziennie 450 posiłków obiadowych, już po kilku miesiącach wydawano ich około 1200.<br/><br/>
 +
„Tytułowe” krewetki w pierwszym okresie dostarczano ze Szczecina od firm „Gryf” i „Odra”. Po ustaniu dostaw zastąpiono je w 1973 kalmarami. W tym samym roku lokal wyremontowano i zmieniono wystój: wysokie barowe stołki zastąpiono stolikami. W 1976 roku bar rozpowszechniał potrawy z nieznanych wcześniej w gastronomii trójmiejskiej ryby z Oceanu Indyjskiego i Antarktyki (nototenia, kergulena, saurida), jako jedyna placówka w Polsce oferowała kotlety z kryla (tzw. krewetki antarktycznej).<br/><br/>
 +
W połowie lat 80. XX wieku czyniono (bezskutecznie) starania o powiększenie baru o sąsiedni lokal Miejskiego Przedsiębiorstwa Gdańsk-Tourist, by uruchomić restaurację rybną. W chwili największego powodzenia zatrudniano 30 osób. W początkach 1989 roku gruntownie wyremontowano i unowocześniono zaplecze, do sprzedaży wprowadzono kalmary. W tym jednak roku ze sprzedaży zniknęła większość ryb dalekomorskich, dominować zaczęły potrawy ze śledzi i ryb słodkowodnych.<br/><br/> W 1990 roku był to już jedyny w Trójmieście punkt serwowania dań z ryb (upadły gdyńska „Aloza” i gdańska (we Wrzeszczu, Grunwaldzka, w miejsce dawnej Słowiańskiej, otwartej w połowie l. 70., zamknięta 9 XII 1985) restauracja „Pirania”, zmieniona przed 1988 na butik). W tym roku władze Gdańska wymówiły jednak (z terminem do końca roku, następnie przedłużanym) dzierżawę Gdańskim Zakładom Rybnym, planując w kooperacji ze spółkami francuskimi Spie Batignolles i Accor (w ramach spółki Novotel Gdańsk Centrum) budowę w tym miejscu obiektu biurowo-usługowego (spółka ta miała inwestować też w rozbudowie lotniska w Rębiechowie). Z końcem 1992 roku plany poniechano z braku zgody Skarbu Państwa na zagraniczne gwarancje kredytowe.<br/><br/>
 +
12 XII 1995 roku obiekt przekazano w wieczyste posiadanie (na 99 lat), wraz z hotelem Monopol i okolicznymi gruntami, firmie AGIB Euro-Invest z Sopotu, której jedynym udziałowcem jest AGIB AG z Bielefeldu. Bar ostatecznie zamknięty w 1998 roku, dał nazwę otwartemu 17 I 2002 roku Cinema City [[KINO KREWETKA| Krewetka]], zbudowanemu mniej więcej w tym samym miejscu. W 2004 roku w Gdańskiej Galerii Fotografii ([[MUZEUM NARODOWE | Muzeum Narodowe]]) prezentowano dwucyklową wystawę ''Krewetka bar. Studium Fotografii Artystycznej''. {{author: BŚ}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Przestrzeń miasta]]

Wersja z 07:16, 16 kwi 2021

KREWETKA, Stare Miasto, ul. Elżbietańska 10. Bar rybny i sklep Zakładów Rybnych w Gdańsku, które otwarto 13 VI 1969 w części pomieszczeń dawnej siedziby dziennika „Danziger Vorposten”, zbudowanej w 1938 roku. Przejął pomieszczenia po działającej tu wcześniej kawiarni i barze „Express”. Wnętrze zaprojektowały architektki Ewa Galińska i Janina Rybicka.

Bar oferował między innymi (po raz pierwszy w Gdańsku) paluszki rybne i krewetki (przygotowane do konsumpcji: opiekane w cieście, galarecie, majonezie – w 1970 sprzedawano do 500 kg miesięcznie, świeżych nie sprzedawano), z serwowanych zup dwie były obowiązkowo rybne. W sprzedaży w sąsiadującym z barem sklepie znajdowały się ryby w galarecie, sałatki rybne, konserwy i ryby wędzone. Szybko stało się „miejscem kultowym” gdańszczan. W chwili otwarcia przewidywano wydawanie dziennie 450 posiłków obiadowych, już po kilku miesiącach wydawano ich około 1200.

„Tytułowe” krewetki w pierwszym okresie dostarczano ze Szczecina od firm „Gryf” i „Odra”. Po ustaniu dostaw zastąpiono je w 1973 kalmarami. W tym samym roku lokal wyremontowano i zmieniono wystój: wysokie barowe stołki zastąpiono stolikami. W 1976 roku bar rozpowszechniał potrawy z nieznanych wcześniej w gastronomii trójmiejskiej ryby z Oceanu Indyjskiego i Antarktyki (nototenia, kergulena, saurida), jako jedyna placówka w Polsce oferowała kotlety z kryla (tzw. krewetki antarktycznej).

W połowie lat 80. XX wieku czyniono (bezskutecznie) starania o powiększenie baru o sąsiedni lokal Miejskiego Przedsiębiorstwa Gdańsk-Tourist, by uruchomić restaurację rybną. W chwili największego powodzenia zatrudniano 30 osób. W początkach 1989 roku gruntownie wyremontowano i unowocześniono zaplecze, do sprzedaży wprowadzono kalmary. W tym jednak roku ze sprzedaży zniknęła większość ryb dalekomorskich, dominować zaczęły potrawy ze śledzi i ryb słodkowodnych.

W 1990 roku był to już jedyny w Trójmieście punkt serwowania dań z ryb (upadły gdyńska „Aloza” i gdańska (we Wrzeszczu, Grunwaldzka, w miejsce dawnej Słowiańskiej, otwartej w połowie l. 70., zamknięta 9 XII 1985) restauracja „Pirania”, zmieniona przed 1988 na butik). W tym roku władze Gdańska wymówiły jednak (z terminem do końca roku, następnie przedłużanym) dzierżawę Gdańskim Zakładom Rybnym, planując w kooperacji ze spółkami francuskimi Spie Batignolles i Accor (w ramach spółki Novotel Gdańsk Centrum) budowę w tym miejscu obiektu biurowo-usługowego (spółka ta miała inwestować też w rozbudowie lotniska w Rębiechowie). Z końcem 1992 roku plany poniechano z braku zgody Skarbu Państwa na zagraniczne gwarancje kredytowe.

12 XII 1995 roku obiekt przekazano w wieczyste posiadanie (na 99 lat), wraz z hotelem Monopol i okolicznymi gruntami, firmie AGIB Euro-Invest z Sopotu, której jedynym udziałowcem jest AGIB AG z Bielefeldu. Bar ostatecznie zamknięty w 1998 roku, dał nazwę otwartemu 17 I 2002 roku Cinema City Krewetka, zbudowanemu mniej więcej w tym samym miejscu. W 2004 roku w Gdańskiej Galerii Fotografii ( Muzeum Narodowe) prezentowano dwucyklową wystawę Krewetka bar. Studium Fotografii Artystycznej.

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania