GOLDWASSER, wódka gdańska

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Linia 9: Linia 9:
  
 
'''GOLDWASSER''' (Gulden-Wasser, Złota Wódka), popularna wódka gdańska ([[GORZELNICTWO | gorzelnictwo]], [[LIKIERY | likiery]]) o minimalnej 40% zawartości alkoholu, likier ziołowo-korzenny. Początki firmy produkującej Goldwasser związane są z osobą producenta likierów Ambrosiusa Vermöllena, przybyłego z Niderlandów, z Lier (francuskie Lierre, obecnie Belgia, prowincja Antwerpia), od 18 VII 1598 roku posiadającego [[OBYWATELSTWO MIEJSKIE | obywatelstwo gdańskie]]. Pracował na terenie Starych Szkotów, mieszkając z ojcem Kwirynem, sprzedawcą Biblii, od  22 II 1599 żonaty był z Anną Pen z Heilige-Geist-Gasse (ul. Św. Ducha). <br/><br/>
 
'''GOLDWASSER''' (Gulden-Wasser, Złota Wódka), popularna wódka gdańska ([[GORZELNICTWO | gorzelnictwo]], [[LIKIERY | likiery]]) o minimalnej 40% zawartości alkoholu, likier ziołowo-korzenny. Początki firmy produkującej Goldwasser związane są z osobą producenta likierów Ambrosiusa Vermöllena, przybyłego z Niderlandów, z Lier (francuskie Lierre, obecnie Belgia, prowincja Antwerpia), od 18 VII 1598 roku posiadającego [[OBYWATELSTWO MIEJSKIE | obywatelstwo gdańskie]]. Pracował na terenie Starych Szkotów, mieszkając z ojcem Kwirynem, sprzedawcą Biblii, od  22 II 1599 żonaty był z Anną Pen z Heilige-Geist-Gasse (ul. Św. Ducha). <br/><br/>
Od roku 1704 Goldwasser produkowany był już przy Breitgasse 51/52 (ul. Szeroka), w domu wynajmowanym od [[OPACTWO CYSTERSÓW W OLIWIE | cystersów z Oliwy]], gdzie znajdowała się także probiernia-restauracja Der Lachs (Pod Łososiem), nazwę przejęto od poprzednio wynajmującego ten dom (od 1701) producenta Siegfryda Sartoriusa. W rękach rodziny Vermöllen firma pozostawała do 1708, po Ambrosiusie prowadzili ją Ahrent i Peter, w 1708 Salomon(?). Do 1711 zarządzał nią Isaac Wed-Linga, po nim wdowa, od 1730 do 1758 ich syn Isaac Wed-Ling i Dirck Hecker, po tym ostatnim w 1758–1798 jego córka Adelgunda Hecker (1733–1809) i jej mąż Dirck Bestvater (1723–1798). Do wydzierżawianego domu dołączono sąsiedni, pod nr 51. W latach 1798–1831 właścicielem był drugi mąż Adelgundy, [[HENRICHSDORFF CARL GOTTFRIED | Carl Gottfried Henrichsdorff]], następnie w 1831–1836 jego bratanek [[HENRICHSDORFF JOHANN CARL FRIEDRICH | Johann Carl Friedrich Henrichsdorff]], w 1836–1866 wdowa po nim [[ALMONDE MARIANNE ANGELICA van |  Marianne Angelica z domu Almonde]], która po konfiskacie opactwa oliwskiego nabyła budynek nr 52 już na własność. Do firmy dołączono kamienice Henrichsdorffów przy Heilige-Geist-Gasse 85 i 86  (ul. Św. Ducha 103 i 101, przez zaplecze połączone z dotychczasowymi przy Breitgasse (ul. Szeroka). W 1866–1909 firma należała do córki tych ostatnich, Marii Anny Henrichsdorff (1828–1909), od 1847 żony Adalberta von der Marwitz (1821–1904). Do 1945 własność pozostała w rękach rodziny von der Marwitaz, w 1935 lista spadkobierców Marii Anny i Adalberta obejmowała 47 osób.<br/><br/>  
+
Od roku 1704 Goldwasser produkowany był już przy Breitgasse 51/52 (ul. Szeroka), w domu wynajmowanym od [[OPACTWO CYSTERSÓW W OLIWIE | cystersów z Oliwy]], gdzie znajdowała się także probiernia-restauracja Der Lachs (Pod Łososiem), nazwę przejęto od poprzednio wynajmującego ten dom (od 1701) producenta Siegfryda Sartoriusa. W rękach rodziny Vermöllen firma pozostawała do 1708, po Ambrosiusie prowadzili ją Ahrent i Peter, w 1708 Salomon(?). Do 1711 zarządzał nią Isaac Wed-Linga, po nim wdowa, od 1730 do 1758 ich syn Isaac Wed-Ling i Dirck Hecker, po tym ostatnim w 1758–1798 jego córka Adelgunda Hecker (1733–1809) i jej mąż Dirck Bestvater (1723–1798). Do wydzierżawianego domu dołączono sąsiedni, pod nr 51. W latach 1798–1831 właścicielem był drugi mąż Adelgundy, [[HENRICHSDORFF CARL GOTTFRIED | Carl Gottfried Henrichsdorff]], następnie w 1831–1836 jego bratanek [[HENRICHSDORFF JOHANN CARL FRIEDRICH | Johann Carl Friedrich Henrichsdorff]], w 1836–1866 wdowa po nim [[ALMONDE MARIANNE ANGELICA van |  Marianne Angelica z domu Almonde]], która po konfiskacie opactwa oliwskiego nabyła budynek nr 52 już na własność. Do firmy dołączono kamienice Henrichsdorffów przy Heilige-Geist-Gasse 85 i 86  (ul. Św. Ducha 103 i 101), przez zaplecze połączone z dotychczasowymi przy Breitgasse (ul. Szeroka). W 1866–1909 firma należała do córki tych ostatnich, Marii Anny Henrichsdorff (1828–1909), od 1847 żony Adalberta von der Marwitz (1821–1904). Do 1945 własność pozostała w rękach rodziny von der Marwitaz, w 1935 lista spadkobierców Marii Anny i Adalberta obejmowała 47 osób.<br/><br/>  
 
Właściciele oddawali firmę w dzierżawę, kolejno zarządzali nią: 1832–1856 [[FISCHER GUSTAV ADOLPH | Gustav Adolph Fischer]], 1856–1882 [[KUPFERSCHMIDT HEINRICH ADOLPH | Heinrich Adolph Kupferschmidt]], 1882–1922 [[UNRUH EDUARD EMIL | Eduard Emil Unruh]], 1923–1945 jego syn Erich Carl Kurt Unruh. W 1923 starszy z synów, [[UNRUH WILHELM EMIL WALTER | Wilhelm Emil Walter Unruh]] założył filię firmy w Berlinie. 18 VII 1938 (w 340-lecie założenia firmy) otwarto w gdańskiej restauracji Der Lachs firmowe muzeum.<br/><br/>
 
Właściciele oddawali firmę w dzierżawę, kolejno zarządzali nią: 1832–1856 [[FISCHER GUSTAV ADOLPH | Gustav Adolph Fischer]], 1856–1882 [[KUPFERSCHMIDT HEINRICH ADOLPH | Heinrich Adolph Kupferschmidt]], 1882–1922 [[UNRUH EDUARD EMIL | Eduard Emil Unruh]], 1923–1945 jego syn Erich Carl Kurt Unruh. W 1923 starszy z synów, [[UNRUH WILHELM EMIL WALTER | Wilhelm Emil Walter Unruh]] założył filię firmy w Berlinie. 18 VII 1938 (w 340-lecie założenia firmy) otwarto w gdańskiej restauracji Der Lachs firmowe muzeum.<br/><br/>
 
Po 1955 w dawnej siedzibie restauracji Der Lachs mieścił się sklep Centrali Zaopatrzenia Szkół „CEZAS”. Po adaptacji pomieszczeń 1 I 1975 otwarto luksusową restaurację Pod Łososiem, prowadzoną przez rodzinę Robakowskich. 7 VII 1998 na budynku restauracji umieszczono tablicę upamiętniającą 400-lecie uzyskania gdańskiego obywatelstwa przez Ambrosiusa Vermöllena. 24 IX 2019 restaurację zamknięto, lokal nabył nowy właściciel i zmienił jej nazwę na „Winne Grono”. {{author: MrGl}} <br/><br/>
 
Po 1955 w dawnej siedzibie restauracji Der Lachs mieścił się sklep Centrali Zaopatrzenia Szkół „CEZAS”. Po adaptacji pomieszczeń 1 I 1975 otwarto luksusową restaurację Pod Łososiem, prowadzoną przez rodzinę Robakowskich. 7 VII 1998 na budynku restauracji umieszczono tablicę upamiętniającą 400-lecie uzyskania gdańskiego obywatelstwa przez Ambrosiusa Vermöllena. 24 IX 2019 restaurację zamknięto, lokal nabył nowy właściciel i zmienił jej nazwę na „Winne Grono”. {{author: MrGl}} <br/><br/>
 
Po II wojnie światowej goldwasser produkowany w Polsce w ramach monopolu państwowego, początkowo w Starogardzie Gdańskim, następnie w Poznaniu (w roku 2008 zmieniono wzór etykiety i kształt butelki), produkcję wstrzymano w roku 2009. W Niemczech produkcję wznowiono w 1971 w Hardenbergu.<br/><br/>
 
Po II wojnie światowej goldwasser produkowany w Polsce w ramach monopolu państwowego, początkowo w Starogardzie Gdańskim, następnie w Poznaniu (w roku 2008 zmieniono wzór etykiety i kształt butelki), produkcję wstrzymano w roku 2009. W Niemczech produkcję wznowiono w 1971 w Hardenbergu.<br/><br/>
 
Goldwasser sprzedawany był i jest w charakterystycznych, kanciastych butelkach, początkowo ciemnych, następnie jasnych, przezroczystych (dla prezentacji wirujących płatków złota). Receptura tajna, według prób jej odtworzenia z XVII wieku: na sztof (= 1,4 litra) wchodziło 6 łutów (1 łut = 13,56 g) anżeliki, 6 łutów korzeni tataraku, 2 łuty korzeni mistrzowca, 2 łuty korzeni dziewięćsiłu, 2,5 łutów korzenia kurkumy, łut korzeni gencjany, łut ziela pieprzowego, łut driakwi, łut „diabelskiego ziela”, 10 łutów owoców jałowca, garść winnej ruty, 1 garść świeżej ruty, pewne ilości sandałowca, rozmarynu i innych egzotycznych przypraw, które zalewano w alembiku (naczynie służące do destylacji) sztofem dobrej anyżówki bądź gorzałki francuskiej, a następnie – po odcedzeniu – dolewano 8 sztofów (około 11 litrów) wódki czystej, dodawano do smaku cukier oraz – co stanowiło o marce i wyjątkowości napitku – 22-karatowe płatki złota. Znana była odmiana wódki złotej bez dodatku złotych płatków, za to z dużą ilością aromatycznych korzeni, przypraw i owoców. Sporządzano ją z następujących składników: kardamonu, ziela pieprzowego, kameliny, goździków, imbiru, kwiatów i gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy, liści laurowych, anżeliki, skórki cytrynowej i pomarańczowej, rozmarynu, nasion kopru zwykłego i włoskiego, kminku, anyżu, owoców jałowca, majeranku, tymianku, szałwi, galgantu, kwiatów lawendy z dodatkiem chmielu, a nawet nasion natki i korzenia pietruszki, strąków długiego pieprzu oraz truskawek. Łącznie na kwartę (około 8 litrów) wódki przypadało około 22 kg dodatków. {{author: DK}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]
 
Goldwasser sprzedawany był i jest w charakterystycznych, kanciastych butelkach, początkowo ciemnych, następnie jasnych, przezroczystych (dla prezentacji wirujących płatków złota). Receptura tajna, według prób jej odtworzenia z XVII wieku: na sztof (= 1,4 litra) wchodziło 6 łutów (1 łut = 13,56 g) anżeliki, 6 łutów korzeni tataraku, 2 łuty korzeni mistrzowca, 2 łuty korzeni dziewięćsiłu, 2,5 łutów korzenia kurkumy, łut korzeni gencjany, łut ziela pieprzowego, łut driakwi, łut „diabelskiego ziela”, 10 łutów owoców jałowca, garść winnej ruty, 1 garść świeżej ruty, pewne ilości sandałowca, rozmarynu i innych egzotycznych przypraw, które zalewano w alembiku (naczynie służące do destylacji) sztofem dobrej anyżówki bądź gorzałki francuskiej, a następnie – po odcedzeniu – dolewano 8 sztofów (około 11 litrów) wódki czystej, dodawano do smaku cukier oraz – co stanowiło o marce i wyjątkowości napitku – 22-karatowe płatki złota. Znana była odmiana wódki złotej bez dodatku złotych płatków, za to z dużą ilością aromatycznych korzeni, przypraw i owoców. Sporządzano ją z następujących składników: kardamonu, ziela pieprzowego, kameliny, goździków, imbiru, kwiatów i gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy, liści laurowych, anżeliki, skórki cytrynowej i pomarańczowej, rozmarynu, nasion kopru zwykłego i włoskiego, kminku, anyżu, owoców jałowca, majeranku, tymianku, szałwi, galgantu, kwiatów lawendy z dodatkiem chmielu, a nawet nasion natki i korzenia pietruszki, strąków długiego pieprzu oraz truskawek. Łącznie na kwartę (około 8 litrów) wódki przypadało około 22 kg dodatków. {{author: DK}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]

Wersja z 18:14, 8 kwi 2021

Dirck Bestvater, współwłaściciel wytwórni Der Lachs (Pod Łososiem) 1758–1798
Wytwórnia Lasch (Pod Łososiem) w 1740 (według późniejszego obrazu)
Wnętrze probierni wódek Der Lachs (Pod Łososiem)
Restauracja Der Lachs (Pod Łososiem), około 1941
Restauracja pod Łososiem, 2010
Księga jubileuszowa 300-lecia wytwórni Der Lachs (Pod Łososiem), 1598-1898
Etykieta likieru Goldwasser, lata 70. XX wieku

GOLDWASSER (Gulden-Wasser, Złota Wódka), popularna wódka gdańska ( gorzelnictwo, likiery) o minimalnej 40% zawartości alkoholu, likier ziołowo-korzenny. Początki firmy produkującej Goldwasser związane są z osobą producenta likierów Ambrosiusa Vermöllena, przybyłego z Niderlandów, z Lier (francuskie Lierre, obecnie Belgia, prowincja Antwerpia), od 18 VII 1598 roku posiadającego obywatelstwo gdańskie. Pracował na terenie Starych Szkotów, mieszkając z ojcem Kwirynem, sprzedawcą Biblii, od 22 II 1599 żonaty był z Anną Pen z Heilige-Geist-Gasse (ul. Św. Ducha).

Od roku 1704 Goldwasser produkowany był już przy Breitgasse 51/52 (ul. Szeroka), w domu wynajmowanym od cystersów z Oliwy, gdzie znajdowała się także probiernia-restauracja Der Lachs (Pod Łososiem), nazwę przejęto od poprzednio wynajmującego ten dom (od 1701) producenta Siegfryda Sartoriusa. W rękach rodziny Vermöllen firma pozostawała do 1708, po Ambrosiusie prowadzili ją Ahrent i Peter, w 1708 Salomon(?). Do 1711 zarządzał nią Isaac Wed-Linga, po nim wdowa, od 1730 do 1758 ich syn Isaac Wed-Ling i Dirck Hecker, po tym ostatnim w 1758–1798 jego córka Adelgunda Hecker (1733–1809) i jej mąż Dirck Bestvater (1723–1798). Do wydzierżawianego domu dołączono sąsiedni, pod nr 51. W latach 1798–1831 właścicielem był drugi mąż Adelgundy, Carl Gottfried Henrichsdorff, następnie w 1831–1836 jego bratanek Johann Carl Friedrich Henrichsdorff, w 1836–1866 wdowa po nim Marianne Angelica z domu Almonde, która po konfiskacie opactwa oliwskiego nabyła budynek nr 52 już na własność. Do firmy dołączono kamienice Henrichsdorffów przy Heilige-Geist-Gasse 85 i 86 (ul. Św. Ducha 103 i 101), przez zaplecze połączone z dotychczasowymi przy Breitgasse (ul. Szeroka). W 1866–1909 firma należała do córki tych ostatnich, Marii Anny Henrichsdorff (1828–1909), od 1847 żony Adalberta von der Marwitz (1821–1904). Do 1945 własność pozostała w rękach rodziny von der Marwitaz, w 1935 lista spadkobierców Marii Anny i Adalberta obejmowała 47 osób.

Właściciele oddawali firmę w dzierżawę, kolejno zarządzali nią: 1832–1856 Gustav Adolph Fischer, 1856–1882 Heinrich Adolph Kupferschmidt, 1882–1922 Eduard Emil Unruh, 1923–1945 jego syn Erich Carl Kurt Unruh. W 1923 starszy z synów, Wilhelm Emil Walter Unruh założył filię firmy w Berlinie. 18 VII 1938 (w 340-lecie założenia firmy) otwarto w gdańskiej restauracji Der Lachs firmowe muzeum.

Po 1955 w dawnej siedzibie restauracji Der Lachs mieścił się sklep Centrali Zaopatrzenia Szkół „CEZAS”. Po adaptacji pomieszczeń 1 I 1975 otwarto luksusową restaurację Pod Łososiem, prowadzoną przez rodzinę Robakowskich. 7 VII 1998 na budynku restauracji umieszczono tablicę upamiętniającą 400-lecie uzyskania gdańskiego obywatelstwa przez Ambrosiusa Vermöllena. 24 IX 2019 restaurację zamknięto, lokal nabył nowy właściciel i zmienił jej nazwę na „Winne Grono”. MrGl

Po II wojnie światowej goldwasser produkowany w Polsce w ramach monopolu państwowego, początkowo w Starogardzie Gdańskim, następnie w Poznaniu (w roku 2008 zmieniono wzór etykiety i kształt butelki), produkcję wstrzymano w roku 2009. W Niemczech produkcję wznowiono w 1971 w Hardenbergu.

Goldwasser sprzedawany był i jest w charakterystycznych, kanciastych butelkach, początkowo ciemnych, następnie jasnych, przezroczystych (dla prezentacji wirujących płatków złota). Receptura tajna, według prób jej odtworzenia z XVII wieku: na sztof (= 1,4 litra) wchodziło 6 łutów (1 łut = 13,56 g) anżeliki, 6 łutów korzeni tataraku, 2 łuty korzeni mistrzowca, 2 łuty korzeni dziewięćsiłu, 2,5 łutów korzenia kurkumy, łut korzeni gencjany, łut ziela pieprzowego, łut driakwi, łut „diabelskiego ziela”, 10 łutów owoców jałowca, garść winnej ruty, 1 garść świeżej ruty, pewne ilości sandałowca, rozmarynu i innych egzotycznych przypraw, które zalewano w alembiku (naczynie służące do destylacji) sztofem dobrej anyżówki bądź gorzałki francuskiej, a następnie – po odcedzeniu – dolewano 8 sztofów (około 11 litrów) wódki czystej, dodawano do smaku cukier oraz – co stanowiło o marce i wyjątkowości napitku – 22-karatowe płatki złota. Znana była odmiana wódki złotej bez dodatku złotych płatków, za to z dużą ilością aromatycznych korzeni, przypraw i owoców. Sporządzano ją z następujących składników: kardamonu, ziela pieprzowego, kameliny, goździków, imbiru, kwiatów i gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy, liści laurowych, anżeliki, skórki cytrynowej i pomarańczowej, rozmarynu, nasion kopru zwykłego i włoskiego, kminku, anyżu, owoców jałowca, majeranku, tymianku, szałwi, galgantu, kwiatów lawendy z dodatkiem chmielu, a nawet nasion natki i korzenia pietruszki, strąków długiego pieprzu oraz truskawek. Łącznie na kwartę (około 8 litrów) wódki przypadało około 22 kg dodatków. DK

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania