DR. OETKER, firma
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
− | '''DR. OETKER''', firma założona przez niem. aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie p.n. Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze wg jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma ob. w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie (q Gospódka) zakład powstał w 1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; q przedsiębiorstwa). Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 Gd. Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W 1991 niem. firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga. MrGl [[Category: Encyklopedia]] | + | '''DR. OETKER''', firma założona przez niem. aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie p.n. Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze wg jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma ob. w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie (q Gospódka) zakład powstał w 1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; q przedsiębiorstwa). Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 Gd. Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W 1991 niem. firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga. {{author:MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] |
Wersja z 00:22, 12 lut 2013
DR. OETKER, firma założona przez niem. aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie p.n. Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze wg jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma ob. w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie (q Gospódka) zakład powstał w 1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; q przedsiębiorstwa). Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 Gd. Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W 1991 niem. firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga.