DR. OETKER, firma
(wstawienie ilustracji (e-mail z 10.10.2018)) |
(uzupełnienie L.M.(25.09.2020)) |
||
Linia 3: | Linia 3: | ||
[[File:2_Dr._Oetker.jpg|thumb|Siedziba firmy Dr Oetker w Gdańsku-Oliwie]] | [[File:2_Dr._Oetker.jpg|thumb|Siedziba firmy Dr Oetker w Gdańsku-Oliwie]] | ||
− | '''DR. OETKER''', firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 roku zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w | + | '''DR. OETKER''', firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, sprzedawanego w torebkach, nazwanego Backin. Po 1900 roku, po rezygnacji z produkcji w aptece w Bielefeld, zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców.<br/><br/> |
+ | |||
+ | W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; [[PRZEDSIĘBIORSTWA I ZAKŁADY PRZEMYSŁOWE | przedsiębiorstwa]]). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.<br/><br/> | ||
+ | |||
+ | Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). W Gdańsku funkcjonuje fabryka koncentratów spożywczych i centrala dla dwu polskich oddziałów, w Łebczu (produkcja pizzy) i Płocku (słodkie dekoracje).{{author:MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]] |
Wersja z 10:34, 25 wrz 2020
DR. OETKER, firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, sprzedawanego w torebkach, nazwanego Backin. Po 1900 roku, po rezygnacji z produkcji w aptece w Bielefeld, zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców.
W Oliwie ( Gospódka) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; przedsiębiorstwa). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.
Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). W Gdańsku funkcjonuje fabryka koncentratów spożywczych i centrala dla dwu polskich oddziałów, w Łebczu (produkcja pizzy) i Płocku (słodkie dekoracje).