PELLOWSKI GRZEGORZ, mistrz piekarski
(uzupelnienie LM (18.05.2020)) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
[[File:Pellowski_Grzegorz.jpg|thumb|Grzegorz Pellowski]] | [[File:Pellowski_Grzegorz.jpg|thumb|Grzegorz Pellowski]] | ||
− | [[File:Grzegorz_Pellowski.jpg|thumb| | + | [[File:Grzegorz_Pellowski.jpg|thumb|Punkt sprzedaży firmy Grzegorza Pellowskiego przy ul. Rajskiej, 2019]] |
'''GRZEGORZ PELLOWSKI''' (ur. 1 VIII 1956 Gdańsk), mistrz piekarski i cukierniczy, Starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, członek Zarządu Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku (przedstawiciel cechów miasta Gdańska), właściciel firmy rodzinnej Piekarnia-Cukiernia „Pellowski”, którą prowadzi z żoną Katarzyną i czwórką dzieci: Łukaszem, Jakubem oraz bliźniętami – Mateuszem i Karoliną. W roku 1974 ukończył I Liceum Ogólnokształcące w Pruszczu Gdańskim i podjął naukę zawodu u ojca Józefa.<br/><br/> | '''GRZEGORZ PELLOWSKI''' (ur. 1 VIII 1956 Gdańsk), mistrz piekarski i cukierniczy, Starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, członek Zarządu Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku (przedstawiciel cechów miasta Gdańska), właściciel firmy rodzinnej Piekarnia-Cukiernia „Pellowski”, którą prowadzi z żoną Katarzyną i czwórką dzieci: Łukaszem, Jakubem oraz bliźniętami – Mateuszem i Karoliną. W roku 1974 ukończył I Liceum Ogólnokształcące w Pruszczu Gdańskim i podjął naukę zawodu u ojca Józefa.<br/><br/> |
Wersja z 12:17, 18 maj 2020
GRZEGORZ PELLOWSKI (ur. 1 VIII 1956 Gdańsk), mistrz piekarski i cukierniczy, Starszy Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, członek Zarządu Pomorskiej Izby Rzemieślniczej Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Gdańsku (przedstawiciel cechów miasta Gdańska), właściciel firmy rodzinnej Piekarnia-Cukiernia „Pellowski”, którą prowadzi z żoną Katarzyną i czwórką dzieci: Łukaszem, Jakubem oraz bliźniętami – Mateuszem i Karoliną. W roku 1974 ukończył I Liceum Ogólnokształcące w Pruszczu Gdańskim i podjął naukę zawodu u ojca Józefa.
Początki firmy Pellowski sięgają roku 1922; dziadek Grzegorza Pellowskiego, Stanisław Pellowski, otworzył piekarnię w Wejherowie (w początkach XXI wieku prowadził ją kuzyn Grzegorza Pellowskiego, Janusz). W roku 1946 Stanisław Pellowski z synem Józefem nabyli plac ze zrujnowanym budynkiem u zbiegu ulic Igielnickiej i Podwale Staromiejskie w Gdańsku. Stanisław Pellowski odbudował budynek i postawił obok piekarnię, którą przejął następnie Józef Pellowski. Nękany przez władze komunistyczne domiarami i kontrolami, po upaństwowieniu firmy i włączeniu jej do Gdańskich Zakładów Przemysłu Piekarniczego w roku 1949 Józef Pellowski podjął próbę nielegalnego przedostania się do Szwecji na barce z węglem. Ujęty, po ciężkim śledztwie w Urzędzie Bezpieczeństwa, został skazany na 2 lata; wyrok odbywał między innymi w kopalni uranu pod Głuchołazami. Po wyjściu na wolność otrzymał nakaz pracy w piekarniach GS „Samopomoc Chłopska” w Jastarni, Juracie, Wierzchucinie koło Krokowej.
Piekarnię i sklep w Gdańsku udało mu się odzyskać w roku 1968. Firma zatrudniała kilkanaście osób, asortyment ograniczał się do pszenno-żytnich chlebów praskiego i sandomierskiego, bułek maślanych, drożdżówek i pączków, przy wydajności 2–3 ton pieczywa na dobę. W sierpniu 1980 Grzegorz Pellowski firmowym Żukiem przewoził do Stoczni Gdańskiej tony chleba ofiarowywane strajkującym stoczniowcom. W 1989 roku przejął firmę. Na początku lat 90. odzyskał pozostałą część nieruchomości przy ul. Podwale Staromiejskie 82, gdzie mieści się główna siedziba firmy; zbudował budynek przy ul. Rajskiej 5. W 2012 przedsiębiorstwo Pellowski – obejmujące macierzystą piekarnię, 15 sklepów firmowych, pięć kawiarni-cukierni i catering – zatrudniało około 200 pracowników, dostarczało pieczywo do sieci sklepów partnerskich. Asortyment obejmował około 750 pozycji. Grzegorz Pellowski wydaje miesięcznik „Kuryer Gdański”, jest laureatem Medalu Księcia Mściwoja II w roku 2009 za rozwijanie i upowszechnianie najpiękniejszych tradycji dawnego gdańskiego piekarnictwa oraz bezinteresowne zaangażowanie w sprawy edukacji młodzieży.
Od lutego 2009 Piekarnia-Cukiernia "Pellowski" wydaje własny „Kurier Gdański” (pierwszy numer pod nazwą „Goniec Gdański”), zamieszczając głównie artykuły Andrzeja Januszajtisa, Jerzego Sampa (także pośmiertne) i specjalistki w dziedzinie dietetyki Marii Fall-Ławryniuk. Do września 2019 ukazało się 128 numerów.