DR. OETKER, firma

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
(wstawienie ilustracji (e-mail z 10.10.2018))
Linia 1: Linia 1:
 
{{paper}}
 
{{paper}}
 +
[[File:1_Dr._Oetker.jpg|thumb|Reklama firmy Dr Oetker, przed 1939]]
 +
[[File:2_Dr._Oetker.jpg|thumb|Siedziba firmy Dr Oetker w Gdańsku-Oliwie]]
 +
 
'''DR. OETKER''', firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 roku zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w roku 1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; [[PRZEDSIĘBIORSTWA I ZAKŁADY PRZEMYSŁOWE | przedsiębiorstwa]]). Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga. {{author:MrGl}}  [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]
 
'''DR. OETKER''', firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 roku zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w roku 1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; [[PRZEDSIĘBIORSTWA I ZAKŁADY PRZEMYSŁOWE | przedsiębiorstwa]]). Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga. {{author:MrGl}}  [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]

Wersja z 10:03, 11 paź 2018

Reklama firmy Dr Oetker, przed 1939
Siedziba firmy Dr Oetker w Gdańsku-Oliwie

DR. OETKER, firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W roku 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, nazwanego Backin. Po 1900 roku zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą Dr. Oetker, wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców. W Oliwie ( Gospódka) zakład powstał w roku 1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; przedsiębiorstwa). Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych, po 1960 roku Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. W roku 1991 niemiecka firma Dr. Oetker nabyła 51% udziałów w zakładzie, w 1994 dalsze 49%, stając się ponownie jej właścicielem (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). Po 1994 zakład wytwarza także mrożoną pizzę Riga. MrGl

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania