STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH
(obecna nazwa: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich) |
(aktualny adres: al. Grunwaldzka 131A) |
||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
− | '''STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH''', | + | '''STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH''', al. Grunwaldzka 131A. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002 roku. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim). Współorganizator gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. [[BĄDKOWSKI LECH | Lecha Bądkowskiego]] ([[ORGANIZACJE POZARZĄDOWE | organizacje pozarządowe]]), w 2012 nagrodę główną, Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego, w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne”. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. {{author: JRB}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]] |
Wersja z 17:25, 22 lip 2016
STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH, al. Grunwaldzka 131A. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002 roku. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim). Współorganizator gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. Lecha Bądkowskiego ( organizacje pozarządowe), w 2012 nagrodę główną, Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego, w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne”. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych.