SZYDŁOWSKI ANDRZEJ, mistrz piekarsko-cukierniczy, radny
D.Majewska (dyskusja | edycje) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
− | + | ||
'''ANDRZEJ SZYDŁOWSKI''' (ur. 22 II 1945 Trzebieszów koło Łukowa), mistrz piekarsko-cukierniczy, prowadzi firmę rodzinną, którą założył w 1945 roku jego ojciec Józef Szydłowski (19 III 1920 – 20 III 2012). Maturę zdał w 1963 roku, po ojcu przejął firmę w 1974. Obecnie razem z rodziną zarządza 2 filiami Cafe Ferber (Gdańsk, Sopot), 12 sklepami, w których pracują 54 osoby; w rodzinnej piekarni-cukierni zatrudnionych jest 41 osób. W 1998 otworzył we Wrzeszczu przy al. Grunwaldzkiej 114 Hotel Szydłowski. Od roku 1978 w zarządzie Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, gdzie m.in. pełnił funkcję starszego cechu, a następnie członek Zarządu Izby Rzemieślniczej, w latach 1991–2003 prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP – zainicjował organizowane od 1995 Święta Chleba w Gdańsku, 1990–1998 (dwie kadencje) radny Gdańska. Od 2005 Prezes Honorowy Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, 1994–2002 członek Prezydium Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, 2002–2004 Prezydent Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, od 2004 przedstawiciel Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP w Radzie Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W roku 2009 z rąk prezydenta UIB Petera Beckera odebrał nagrodę dla najlepszego na świecie piekarza. Obecnie Szydłowscy oferują 100 produktów piekarniczych i 150 cukierniczych. {{author:RED}}[[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]] | '''ANDRZEJ SZYDŁOWSKI''' (ur. 22 II 1945 Trzebieszów koło Łukowa), mistrz piekarsko-cukierniczy, prowadzi firmę rodzinną, którą założył w 1945 roku jego ojciec Józef Szydłowski (19 III 1920 – 20 III 2012). Maturę zdał w 1963 roku, po ojcu przejął firmę w 1974. Obecnie razem z rodziną zarządza 2 filiami Cafe Ferber (Gdańsk, Sopot), 12 sklepami, w których pracują 54 osoby; w rodzinnej piekarni-cukierni zatrudnionych jest 41 osób. W 1998 otworzył we Wrzeszczu przy al. Grunwaldzkiej 114 Hotel Szydłowski. Od roku 1978 w zarządzie Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, gdzie m.in. pełnił funkcję starszego cechu, a następnie członek Zarządu Izby Rzemieślniczej, w latach 1991–2003 prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP – zainicjował organizowane od 1995 Święta Chleba w Gdańsku, 1990–1998 (dwie kadencje) radny Gdańska. Od 2005 Prezes Honorowy Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, 1994–2002 członek Prezydium Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, 2002–2004 Prezydent Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, od 2004 przedstawiciel Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP w Radzie Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W roku 2009 z rąk prezydenta UIB Petera Beckera odebrał nagrodę dla najlepszego na świecie piekarza. Obecnie Szydłowscy oferują 100 produktów piekarniczych i 150 cukierniczych. {{author:RED}}[[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]] |
Wersja z 18:44, 25 lip 2014
ANDRZEJ SZYDŁOWSKI (ur. 22 II 1945 Trzebieszów koło Łukowa), mistrz piekarsko-cukierniczy, prowadzi firmę rodzinną, którą założył w 1945 roku jego ojciec Józef Szydłowski (19 III 1920 – 20 III 2012). Maturę zdał w 1963 roku, po ojcu przejął firmę w 1974. Obecnie razem z rodziną zarządza 2 filiami Cafe Ferber (Gdańsk, Sopot), 12 sklepami, w których pracują 54 osoby; w rodzinnej piekarni-cukierni zatrudnionych jest 41 osób. W 1998 otworzył we Wrzeszczu przy al. Grunwaldzkiej 114 Hotel Szydłowski. Od roku 1978 w zarządzie Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku, gdzie m.in. pełnił funkcję starszego cechu, a następnie członek Zarządu Izby Rzemieślniczej, w latach 1991–2003 prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP – zainicjował organizowane od 1995 Święta Chleba w Gdańsku, 1990–1998 (dwie kadencje) radny Gdańska. Od 2005 Prezes Honorowy Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP, 1994–2002 członek Prezydium Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, 2002–2004 Prezydent Światowej Unii Piekarzy i Cukierników UIB, od 2004 przedstawiciel Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP w Radzie Gospodarki Żywnościowej przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W roku 2009 z rąk prezydenta UIB Petera Beckera odebrał nagrodę dla najlepszego na świecie piekarza. Obecnie Szydłowscy oferują 100 produktów piekarniczych i 150 cukierniczych.