STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
− | '''STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW REGION POMORSKI''', ul. Kapliczna 30. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002 roku. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim). Współorganizator gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. | + | '''STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW REGION POMORSKI''', ul. Kapliczna 30. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002 roku. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim). Współorganizator gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. [[BĄDKOWSKI LECH | Lecha Bądkowskiego]] ([[ORGANIZACJE POZARZĄDOWE | organizacje pozarządowe]]), w 2012 nagrodę główną, Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego, w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne”. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. {{author: JRB}} [[Category: Encyklopedia]] |
Wersja z 10:41, 25 maj 2014
STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW REGION POMORSKI, ul. Kapliczna 30. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002 roku. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim). Współorganizator gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. Lecha Bądkowskiego ( organizacje pozarządowe), w 2012 nagrodę główną, Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego, w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne”. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych.