LIKIERY
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
− | [[File:Wnętrze probierni wódek Der Lachs przy ul. Szerokiej.JPG|thumb|Wnętrze probierni wódek Der Lachs przy ul. Szerokiej]][[File:Reklama gdańskiej wytwórni wódek i likierów Der Lachs, producenta Goldwassera, 1900.JPG|thumb|Reklama gdańskiej wytwórni wódek i likierów Der Lachs, producenta Goldwassera, 1900]]'''LIKIERY''', od początku XIX wieku, obok piwa i wina, jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Gdańsku. W 1. połowie XIX wieku ich produkcję zdominowali menonici, głównie ze Starych Szkotów, trudniący się destylacją spirytusu i produkcją napojów alkoholowych. W 2. połowie XIX wieku powstały specjalistyczne firmy zajmujące się ich wyrobem. Produkowano je z destylowanego spirytusu z dodatkiem cukru, soków, nalewek owocowych i korzennych oraz olejków eterycznych. Ich skład był najbardziej strzeżoną tajemnicą danej firmy. Różniły się kolorem, smakiem i substancjami zapachowymi. Zawierały od 25% do 45% alkoholu. Sprzedawane były w butelkach o kształcie charakterystycznym dla danego zakładu, z firmowymi etykietami; pito je także z firmowych kieliszków. Sprzedaż prowadzono w lokalach firmowych, restauracjach i w handlu detalicznym, były także przedmiotem eksportu. Obok wytworów gdańskich firm najpopularniejszym likierem spożywanym do roku 1945 był Machandel. {{author: MrGl}} <br /><br /> Tabela: Wytwórnie likierów w latach 1800–1945 (wybór) [[Category: Encyklopedia]] | + | [[File:Wnętrze probierni wódek Der Lachs przy ul. Szerokiej.JPG|thumb|Wnętrze probierni wódek Der Lachs przy ul. Szerokiej]] |
+ | [[File:Reklama gdańskiej wytwórni wódek i likierów Der Lachs, producenta Goldwassera, 1900.JPG|thumb|Reklama gdańskiej wytwórni wódek i likierów Der Lachs, producenta Goldwassera, 1900]] | ||
+ | '''LIKIERY''', od początku XIX wieku, obok piwa i wina, jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Gdańsku. W 1. połowie XIX wieku ich produkcję zdominowali q menonici, głównie ze q Starych Szkotów, trudniący się destylacją spirytusu i produkcją napojów alkoholowych. W 2. połowie XIX wieku powstały specjalistyczne firmy zajmujące się ich wyrobem. Produkowano je z destylowanego spirytusu z dodatkiem cukru, soków, nalewek owocowych i korzennych oraz olejków eterycznych. Ich skład był najbardziej strzeżoną tajemnicą danej firmy. Różniły się kolorem, smakiem i substancjami zapachowymi. Zawierały od 25% do 45% alkoholu. Sprzedawane były w butelkach o kształcie charakterystycznym dla danego zakładu, z firmowymi etykietami; pito je także z firmowych kieliszków. Sprzedaż prowadzono w lokalach firmowych, restauracjach i w handlu detalicznym, były także przedmiotem eksportu. Obok wytworów gdańskich firm najpopularniejszym likierem spożywanym do roku 1945 był q Machandel. {{author: MrGl}} <br /><br /> Tabela: Wytwórnie likierów w latach 1800–1945 (wybór) [[Category: Encyklopedia]] |
Wersja z 10:02, 18 paź 2013
LIKIERY, od początku XIX wieku, obok piwa i wina, jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych w Gdańsku. W 1. połowie XIX wieku ich produkcję zdominowali q menonici, głównie ze q Starych Szkotów, trudniący się destylacją spirytusu i produkcją napojów alkoholowych. W 2. połowie XIX wieku powstały specjalistyczne firmy zajmujące się ich wyrobem. Produkowano je z destylowanego spirytusu z dodatkiem cukru, soków, nalewek owocowych i korzennych oraz olejków eterycznych. Ich skład był najbardziej strzeżoną tajemnicą danej firmy. Różniły się kolorem, smakiem i substancjami zapachowymi. Zawierały od 25% do 45% alkoholu. Sprzedawane były w butelkach o kształcie charakterystycznym dla danego zakładu, z firmowymi etykietami; pito je także z firmowych kieliszków. Sprzedaż prowadzono w lokalach firmowych, restauracjach i w handlu detalicznym, były także przedmiotem eksportu. Obok wytworów gdańskich firm najpopularniejszym likierem spożywanym do roku 1945 był q Machandel.
Tabela: Wytwórnie likierów w latach 1800–1945 (wybór)