STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
− | STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY i | + | '''STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY i CUKIERNIKÓW REGION POMORSKI''',ul. Kapliczna 30. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na M. Bałtyckim). Współorganizator gd. Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gd. im. q Lecha Bądkowskiego (q organizacje pozarządowe), 2012 nagrodę gł., Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego, w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne”. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomor. kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomor. i pol. oraz nowoczesnych technik kulinarnych. {{author: JRB}} [[Category: Encyklopedia]] |
Wersja z 12:25, 4 mar 2013
STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY i CUKIERNIKÓW REGION POMORSKI,ul. Kapliczna 30. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na M. Bałtyckim). Współorganizator gd. Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gd. im. q Lecha Bądkowskiego (q organizacje pozarządowe), 2012 nagrodę gł., Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego, w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne”. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomor. kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomor. i pol. oraz nowoczesnych technik kulinarnych.