KAISMANN JOSEPH, cukiernik

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
(wstawianie_ilustracji (14.08.2020))
Linia 1: Linia 1:
 
{{web}}
 
{{web}}
 +
[[File:Joseph_Kaismann.jpg|thumb|Kamienica przy Langgasse 30 (ul. Długa) z  cukiernią Josepha Kaismanna, na podstawie rysunku (z fotografii) Juliusza Cieszkowskiego miedzioryt Jana Salomona Minheymera, 1866]]
 +
 
'''JOSEPH KAISMANN''' (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik, jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. To oni wprowadzili dotychczas nieznane w Gdańsku rozwiązania produkcyjne i wyroby, jako pierwsi serwowali gościom lody. <br/><br/>
 
'''JOSEPH KAISMANN''' (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik, jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. To oni wprowadzili dotychczas nieznane w Gdańsku rozwiązania produkcyjne i wyroby, jako pierwsi serwowali gościom lody. <br/><br/>
Do Gdańska przyjechał wraz z żoną przed 1830 rokiem już jako wyuczony cukiernik. W latach 1830–1854 prowadził cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Friedricha Adolpha Steffensa (1798–1832) ([[STEFFENS CARL GOTTLIEB | Carl Gottlieb Steffens]]), następnie do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych. W 1834 i 1842 roku odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innymi w Monachium. <br/><br/>
+
 
W 1858 przeniósł cukiernię na parter należącej do niego kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). W cukierni podawał torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty oraz modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferował także lody o różnym smaku. W jego zakładzie odbywało praktykę kilku znanych gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 roku [[SEBASTIANI JOHANN | Johann Sebastiani]]. Reklamował się jako „Hoflieferant des Prinzen Friedrich Wilhelm” (dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna). <br/><br/>
+
Do Gdańska przyjechał wraz z żoną przed 1830 rokiem już jako wyuczony cukiernik. W latach 1830–1854 prowadził cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Carla Wilhelma Steffensa (1790–1861) ([[STEFFENS CARL GOTTLIEB | Carl Gottlieb Steffens]]), od 1854 do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych. W 1834 i 1842 roku odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innymi w Monachium. <br/><br/>
Był żonaty z Anną Cathariną Largarder (zm. 1872), która jako wdowa nadal mieszkała w kamienicy przy Langgasse 30. Brak informacji o ich potomstwie. {{author: MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]]
+
 
 +
W 1858 odkupił od stolarza Johann Gottlieb Schäfer (1791–1863) kamienicę przy Langgasse 30 (ul. Długa), prawie na wprost [[RATUSZ GŁÓWNEGO MIASTA| Ratusza Głównego Miasta]] i przeniósł tam na parter swoją cukiernię. Podawał w niej torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty oraz modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferował także lody o różnym smaku. W jego zakładzie odbywało praktykę kilku znanych gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 roku [[SEBASTIANI JOHANN | Johann Sebastiani]]. Reklamował się jako „Hoflieferant des Prinzen Friedrich Wilhelm” (dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna). <br/><br/>
 +
 
 +
Był żonaty z Anną Cathariną Largarder (zm. 1872), która jako wdowa do 1870 mieszkała w kamienicy przy Langgasse 30. Brak informacji o ich potomstwie. Kamienica przeszła w posiadanie Moritza Süssmanna, który w miejsce cukierni urządził sklep z towarami przemysłowymi.{{author: MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]]

Wersja z 07:15, 14 sie 2020

Kamienica przy Langgasse 30 (ul. Długa) z cukiernią Josepha Kaismanna, na podstawie rysunku (z fotografii) Juliusza Cieszkowskiego miedzioryt Jana Salomona Minheymera, 1866

JOSEPH KAISMANN (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik, jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. To oni wprowadzili dotychczas nieznane w Gdańsku rozwiązania produkcyjne i wyroby, jako pierwsi serwowali gościom lody.

Do Gdańska przyjechał wraz z żoną przed 1830 rokiem już jako wyuczony cukiernik. W latach 1830–1854 prowadził cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Carla Wilhelma Steffensa (1790–1861) ( Carl Gottlieb Steffens), od 1854 do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych. W 1834 i 1842 roku odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innymi w Monachium.

W 1858 odkupił od stolarza Johann Gottlieb Schäfer (1791–1863) kamienicę przy Langgasse 30 (ul. Długa), prawie na wprost Ratusza Głównego Miasta i przeniósł tam na parter swoją cukiernię. Podawał w niej torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty oraz modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferował także lody o różnym smaku. W jego zakładzie odbywało praktykę kilku znanych gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 roku Johann Sebastiani. Reklamował się jako „Hoflieferant des Prinzen Friedrich Wilhelm” (dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna).

Był żonaty z Anną Cathariną Largarder (zm. 1872), która jako wdowa do 1870 mieszkała w kamienicy przy Langgasse 30. Brak informacji o ich potomstwie. Kamienica przeszła w posiadanie Moritza Süssmanna, który w miejsce cukierni urządził sklep z towarami przemysłowymi.MrGl

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania