KAISMANN JOSEPH, cukiernik

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
Linia 1: Linia 1:
 
{{web}}
 
{{web}}
'''JOSEPH KAISMANN''' (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik. Jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. Wprowadzili oni wiele nowatorskich rozwiązań w fazę produkcji, jak i nowe rodzaje oferowanych wyrobów. Pierwsi też serwowali gościom lody własnej produkcji.<br/><br/>  
+
'''JOSEPH KAISMANN''' (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik, jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. To oni wprowadzili dotychczas nieznane w Gdańsku rozwiązania produkcyjne i wyroby, jako pierwsi serwowali gościom lody. <br/><br/>
Z wyuczonym zawodem przybył do Gdańska przed 1830 rokiem. W latach 1831–1858 prowadził własną cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, następnie „J. Kaismann” przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Friedricha Adolpha Steffensa (1798–1832) ([[STEFFENS CARL GOTTLIEB | Carl Gottlieb Steffens]]), następnie do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych.<br/><br/>
+
Do Gdańska przyjechał wraz z żoną przed 1830 rokiem już jako wyuczony cukiernik. W latach 1830–1854 prowadził cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Friedricha Adolpha Steffensa (1798–1832) ([[STEFFENS CARL GOTTLIEB | Carl Gottlieb Steffens]]), następnie do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych. W 1834 i 1842 roku odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innymi w Monachium. <br/><br/>
W 1858 przeniósł cukiernię na parter należącej już do niego kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). W cukierni, obok stoiska do sprzedaży wyrobów, do stolików kelnerki podawały torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty, modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferowano także różnego smaku lody. Reklamował się jako „Hoflieferent des Prinzen Friedrich Wilhelm” („Dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna”). W cukierni praktykowało kilku znanych później gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 [[SEBASTIANI JOHANN | Johann Sebastiani]]. W 1834 i 1842 odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innym w Monachium (München). <br/><br/>
+
W 1858 przeniósł cukiernię na parter należącej do niego kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). W cukierni podawał torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty oraz modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferował także lody o różnym smaku. W jego zakładzie odbywało praktykę kilku znanych gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 roku [[SEBASTIANI JOHANN | Johann Sebastiani]]. Reklamował się jako „Hoflieferant des Prinzen Friedrich Wilhelm” (dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna). <br/><br/>
Żonaty był z pochodzącą ze Szwajcarii Anną Cathariną Largarder (zm. po 1867), która jako wdowa nadal mieszkała w pomężowskiej kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). Brak informacji o ich potomkach. {{author: MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]]
+
Był żonaty z Anną Cathariną Largarder (zm. 1872), która jako wdowa nadal mieszkała w kamienicy przy Langgasse 30. Brak informacji o ich potomstwie. {{author: MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]]

Wersja z 16:37, 19 lis 2019

JOSEPH KAISMANN (1804 Szwajcaria – 2 X 1863 Gdańsk), cukiernik, jeden z kilku fachowców tej branży przybyłych do Gdańska po 1820 roku ze Szwajcarii. To oni wprowadzili dotychczas nieznane w Gdańsku rozwiązania produkcyjne i wyroby, jako pierwsi serwowali gościom lody.

Do Gdańska przyjechał wraz z żoną przed 1830 rokiem już jako wyuczony cukiernik. W latach 1830–1854 prowadził cukiernię (Conditorei) „J. Kaismann & Companie”, przy Langgasse 393 (ul. Długa 28), na parterze kamienicy należącej najpierw do Friedricha Adolpha Steffensa (1798–1832) ( Carl Gottlieb Steffens), następnie do jego syna Eugena Friedricha (1831–1905). W oficynie zainstalował piece i urządzenia do przygotowywania mas cukierniczych. W 1834 i 1842 roku odwiedzał rodzinną Szwajcarię, zatrzymując się po drodze między innymi w Monachium.

W 1858 przeniósł cukiernię na parter należącej do niego kamienicy przy Langgasse 30 (ul. Długa). W cukierni podawał torty, ciastka, zimne i gorące napoje: różne gatunki kawy, herbaty oraz modną wówczas gorącą czekoladę. Latem oferował także lody o różnym smaku. W jego zakładzie odbywało praktykę kilku znanych gdańskich cukierników, wśród nich w 1830 roku Johann Sebastiani. Reklamował się jako „Hoflieferant des Prinzen Friedrich Wilhelm” (dostawca księcia Fryderyka Wilhelma Hohenzollerna).

Był żonaty z Anną Cathariną Largarder (zm. 1872), która jako wdowa nadal mieszkała w kamienicy przy Langgasse 30. Brak informacji o ich potomstwie. MrGl

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania