DROZDOWSKI BRONISŁAW, profesor Politechniki Gdańskiej

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
(Utworzył nową stronę „{{web}} {{author: WP}} Category: Hasła w przygotowaniu”)
 
(nowe_hasło_08.2017)
Linia 1: Linia 1:
 
{{web}}
 
{{web}}
{{author: WP}} [[Category: Hasła w przygotowaniu]]
+
 
 +
 
 +
'''BRONISŁAW DROZDOWSKI''' (31 V 1928 Barcin – 19 IV 2017 Gdańsk), naukowiec, chemik, specjalista z zakresu technologii tłuszczów modyfikowanych, profesor [[POLITECHNIKA GDAŃSKA|Politechniki Gdańskiej]] (PG). Syn Wojciecha i Marii z domu Tomczyk. W 1948 roku zdał maturę w I Gimnazjum i Liceum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu. Od tegoż roku mieszkał w Gdańsku. W 1954 ukończył dwustopniowe studia na Wydziale Chemicznym PG i uzyskał tytuł magistra inżyniera chemii w zakresie technologii tłuszczów. W latach 1954–2001 pracował na PG: od 1964 roku doktor, od 1974 doktor habilitowany, zatrudniony od 1975 roku na stanowisku docenta, od 1981 profesor nauk chemicznych, od 1994 profesor zwyczajny. W latach 1979–1981 był zastępcą dyrektora Instytutu Chemii i Technologii Organicznej oraz Żywnościowej PG. Od 1981 do 1984 roku pełnił funkcję prodziekana, następnie przez sześć lat dziekana Wydziału Chemicznego PG (1984–1990). W latach 1975–1991 kierował Zakładem Technologii Tłuszczów Jadalnych i Biotechnologii Lipidów PG, 1991–1998 Katedrą Technologii Tłuszczów Jadalnych. W okresie 1976–2003 był kierownikiem Studium Podyplomowego Chemii i Technologii Tłuszczów Jadalnych PG. Od 1998 roku na emeryturze. <br/><br/>
 +
 
 +
Autor i współautor publikacji na temat chemii – technologii i analizy lipidów, struktury kwasów tłuszczowych, modyfikacji naturalnych tłuszczów, w tym współautor podręcznika i trzech monografii, między innymi drugiego tomu Chemii żywności: Sacharydy, lipidy i białka (wyd. 6: 2013). <br/><br/>
 +
 
 +
W latach 1978–1981 członek Komitetu Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk (PAN), 1981–2002 członek Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. W 1990 roku założyciel i członek (od 2003 członek honorowy) Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, w 1991 roku współorganizator oddziału gdańskiego, w latach 2001–2005 prezes tego oddziału. Ponadto był członkiem Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Zasiadał w radach naukowych: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie (1985–2003), Centrum Agrotechnologii i Weterynarii PAN w Olsztynie (1988–1995), Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (1995–2002). <br/><br/>
 +
 
 +
Został odznaczony między innymi Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Pochowany na [[CMENTARZ ŁOSTOWICKI| cmentarzu Łostowickim]]. {{author: WP}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Ludzie]]

Wersja z 08:20, 30 sie 2017


BRONISŁAW DROZDOWSKI (31 V 1928 Barcin – 19 IV 2017 Gdańsk), naukowiec, chemik, specjalista z zakresu technologii tłuszczów modyfikowanych, profesor Politechniki Gdańskiej (PG). Syn Wojciecha i Marii z domu Tomczyk. W 1948 roku zdał maturę w I Gimnazjum i Liceum im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu. Od tegoż roku mieszkał w Gdańsku. W 1954 ukończył dwustopniowe studia na Wydziale Chemicznym PG i uzyskał tytuł magistra inżyniera chemii w zakresie technologii tłuszczów. W latach 1954–2001 pracował na PG: od 1964 roku doktor, od 1974 doktor habilitowany, zatrudniony od 1975 roku na stanowisku docenta, od 1981 profesor nauk chemicznych, od 1994 profesor zwyczajny. W latach 1979–1981 był zastępcą dyrektora Instytutu Chemii i Technologii Organicznej oraz Żywnościowej PG. Od 1981 do 1984 roku pełnił funkcję prodziekana, następnie przez sześć lat dziekana Wydziału Chemicznego PG (1984–1990). W latach 1975–1991 kierował Zakładem Technologii Tłuszczów Jadalnych i Biotechnologii Lipidów PG, 1991–1998 Katedrą Technologii Tłuszczów Jadalnych. W okresie 1976–2003 był kierownikiem Studium Podyplomowego Chemii i Technologii Tłuszczów Jadalnych PG. Od 1998 roku na emeryturze.

Autor i współautor publikacji na temat chemii – technologii i analizy lipidów, struktury kwasów tłuszczowych, modyfikacji naturalnych tłuszczów, w tym współautor podręcznika i trzech monografii, między innymi drugiego tomu Chemii żywności: Sacharydy, lipidy i białka (wyd. 6: 2013).

W latach 1978–1981 członek Komitetu Chemii Analitycznej Polskiej Akademii Nauk (PAN), 1981–2002 członek Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN. W 1990 roku założyciel i członek (od 2003 członek honorowy) Zarządu Głównego Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, w 1991 roku współorganizator oddziału gdańskiego, w latach 2001–2005 prezes tego oddziału. Ponadto był członkiem Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Polskiego Towarzystwa Chemicznego. Zasiadał w radach naukowych: Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Warszawie (1985–2003), Centrum Agrotechnologii i Weterynarii PAN w Olsztynie (1988–1995), Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie (1995–2002).

Został odznaczony między innymi Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Pochowany na cmentarzu Łostowickim. WP

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania