STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
m (M.Ogonowska przeniósł stronę STOWARZYSZENIE POLSKICH KUCHARZY I CUKIERNIKÓW REGION POMORSKI na STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH, bez pozostawienia przekierowania pod starym tytułem)
Linia 1: Linia 1:
 
{{paper}}
 
{{paper}}
'''STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH''', al. Grunwaldzka 131A. Organizacja obywatelska. Powstało z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, zarejestrowane w styczniu 2002 roku. Za cel nadrzędny przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Organizuje konkurs „Dorszowe Żniwa”, czyli Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w Poławianiu i Przygotowania Potraw z Dorsza (uczestnicy konkursu sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim). Współorganizator gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, organizuje Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. [[BĄDKOWSKI LECH | Lecha Bądkowskiego]] ([[ORGANIZACJE POZARZĄDOWE | organizacje pozarządowe]]), w 2012 nagrodę główną, Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego, w konkursie „Nasze Dziedzictwo Kulinarne”. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. {{author: JRB}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]
+
'''STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH''' (SKP), z siedzibą przy al. Grunwaldzkiej 131A (do 2011 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, z siedzibą przy ul. Kaplicznej 30). Organizacja obywatelska, powstała z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, wpisana do rejestru stowarzyszeń 31 XII 2001 roku. Za cel nadrzędny SKP przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Od 2004 roku organizuje konkurs Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa” (uczestnicy sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim), było również współorganizatorem gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, przygotowując w jego ramach Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. [[BĄDKOWSKI LECH | Lecha Bądkowskiego]] (zob. [[ORGANIZACJE POZARZĄDOWE | organizacje pozarządowe]]), w 2012 nagrodę główną: Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego w konkursie Nasze Dziedzictwo Kulinarne. W 2010 roku otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. {{author: JRB}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]

Wersja z 19:24, 23 lip 2016

STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH (SKP), z siedzibą przy al. Grunwaldzkiej 131A (do 2011 roku Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, z siedzibą przy ul. Kaplicznej 30). Organizacja obywatelska, powstała z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka, wpisana do rejestru stowarzyszeń 31 XII 2001 roku. Za cel nadrzędny SKP przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej. Od 2004 roku organizuje konkurs Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa” (uczestnicy sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim), było również współorganizatorem gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru, przygotowując w jego ramach Biesiadę Dobrego Humoru. W 2004 roku otrzymało Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska im. Lecha Bądkowskiego (zob. organizacje pozarządowe), w 2012 nagrodę główną: Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego w konkursie Nasze Dziedzictwo Kulinarne. W 2010 roku otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. JRB

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania