MACHANDEL, wódka
Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
+ | [[File: Likier_Machandel.jpg |thumb| Likier Machandel]] | ||
[[File: Machandel.png |thumb| Machanel w degustacji, rybacy z Jelitkowa, z Dorfstrasse (ul. Bałtycka), Julius Pienschke (z lewej) i Rudolf Posanski]] | [[File: Machandel.png |thumb| Machanel w degustacji, rybacy z Jelitkowa, z Dorfstrasse (ul. Bałtycka), Julius Pienschke (z lewej) i Rudolf Posanski]] | ||
'''MACHANDEL''' (Machandl, Macheike), popularna, 40% wódka o jałowcowym smaku, zwana gdańskim napojem narodowym. Produkowany od 1776 przez firmę menonickiej ([[MENONICI | menonici]]) rodziny Stobbe w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof). Wytwórnię założył Peter Stobbe (w XIX wieku produkowano tam także piwo; w 1945 spalona przez właścicieli przed wkroczeniem Armii Czerwonej). W Gdańsku istniała tradycja i rytuał picia machandla: nalewano go do kieliszka z suszoną śliwką. Konkurował z gdańskimi [[LIKIERY | likierami]]. Kieliszki służące do jego picia różniły się od kieliszków do [[GOLDWASSER, wódka gdańska | goldwassera]]. {{author: MA}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]] | '''MACHANDEL''' (Machandl, Macheike), popularna, 40% wódka o jałowcowym smaku, zwana gdańskim napojem narodowym. Produkowany od 1776 przez firmę menonickiej ([[MENONICI | menonici]]) rodziny Stobbe w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof). Wytwórnię założył Peter Stobbe (w XIX wieku produkowano tam także piwo; w 1945 spalona przez właścicieli przed wkroczeniem Armii Czerwonej). W Gdańsku istniała tradycja i rytuał picia machandla: nalewano go do kieliszka z suszoną śliwką. Konkurował z gdańskimi [[LIKIERY | likierami]]. Kieliszki służące do jego picia różniły się od kieliszków do [[GOLDWASSER, wódka gdańska | goldwassera]]. {{author: MA}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]] |
Aktualna wersja na dzień 11:39, 1 lip 2024
MACHANDEL (Machandl, Macheike), popularna, 40% wódka o jałowcowym smaku, zwana gdańskim napojem narodowym. Produkowany od 1776 przez firmę menonickiej ( menonici) rodziny Stobbe w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof). Wytwórnię założył Peter Stobbe (w XIX wieku produkowano tam także piwo; w 1945 spalona przez właścicieli przed wkroczeniem Armii Czerwonej). W Gdańsku istniała tradycja i rytuał picia machandla: nalewano go do kieliszka z suszoną śliwką. Konkurował z gdańskimi likierami. Kieliszki służące do jego picia różniły się od kieliszków do goldwassera.