DR. OETKER, firma
(Nie pokazano 3 wersji utworzonych przez jednego użytkownika) | |||
Linia 4: | Linia 4: | ||
[[File:2_Dr._Oetker.jpg|thumb|Siedziba firmy Dr. Oetker w Gdańsku-Oliwie]] | [[File:2_Dr._Oetker.jpg|thumb|Siedziba firmy Dr. Oetker w Gdańsku-Oliwie]] | ||
− | '''DR. OETKER''', firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, sprzedawanego w torebkach, nazwanego Backin. Po 1900, po rezygnacji z produkcji w aptece w Bielefeld, zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą | + | '''DR. OETKER''', firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, sprzedawanego w torebkach, nazwanego Backin. Po 1900, po rezygnacji z produkcji w aptece w Bielefeld, zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą „Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG (Kommanditgesellschaft)” („Dr. August Oetker Środki Spożywcze Sp.k. (Spółka Komandytowa)”), wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców.<br/><br/> |
− | + | ||
W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; [[PRZEDSIĘBIORSTWA I ZAKŁADY PRZEMYSŁOWE | przedsiębiorstwa]]). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.<br/><br/> | W Oliwie ([[GOSPÓDKA | Gospódka]]) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; [[PRZEDSIĘBIORSTWA I ZAKŁADY PRZEMYSŁOWE | przedsiębiorstwa]]). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.<br/><br/> | ||
− | + | Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. 17 IX 1991 rada Miasta podjęła uchwałę o wszczęciu likwidacji zakładu i wniesienie jego majątku do spółki jonit venture z niemiecką firmą Dr. August Oetker, która nabyła 51% udziałów w zakładzie. Akt notarialny podpisano 28 IX 1991 w [[RATUSZ GŁÓWNEGO MIASTA | Ratuszu Głównego Miasta]] i była to pierwsza w Polsce spółka gminy z kapitałem zagranicznym. Nową linię produkcyjną otwarto uroczyście we wrześniu 1992. Na mocy decyzji Rady Miasta z 29 III 1994 niemiecka firma za kwotę 7 mln marek (kontrakt podpisano 13 IV 1994) weszła w posiadanie dalszych 49% udziałów, stając się ponownie właścicielem zakładu (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). W Gdańsku funkcjonuje fabryka koncentratów spożywczych i centrala dla dwu polskich oddziałów, w Łebczu (produkcja pizzy) i Płocku (słodkie dekoracje). {{author:MrGl}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]] | |
− | Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. | + |
Aktualna wersja na dzień 08:13, 27 kwi 2024
DR. OETKER, firma założona przez niemieckiego aptekarza, dr. farmacji Augusta Oetkera (6 I 1862 Obernkirchen – 10 I 1918 Bielefeld). W 1891 wraz z żoną opracował recepturę nowego proszku do pieczenia ciast, sprzedawanego w torebkach, nazwanego Backin. Po 1900, po rezygnacji z produkcji w aptece w Bielefeld, zakładał w Niemczech i poza granicą wytwórnie pod nazwą „Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG (Kommanditgesellschaft)” („Dr. August Oetker Środki Spożywcze Sp.k. (Spółka Komandytowa)”), wytwarzające środki spożywcze według jego receptury: proszki do pieczenia, budynie, galaretki, cukry waniliowe i pokrewne. Firma obecnie w posiadaniu jego spadkobierców.
W Oliwie ( Gospódka) zakład powstał w 1921–1922 przy Oetkerstraße 15/16 (ul. Dickmanna; przedsiębiorstwa). Inicjatorem utworzenia gdańskiej filii był dr Richard Kaselowsky, który w 1920, po przejęciu kierownictwa firmy, rozszerzył produkcję i zbyt na rynki Francji, Belgii, Danii, Włoch i Polski. W gdańskiej fabryce produkowano wówczas między innymi Backin, cukier wanilinowy, żelatynę Regina oraz aromaty i desery w proszku z polskojęzycznymi etykietami.
Po 1945 upaństwowiony, działał początkowo jako Fabryka Środków Odżywczych (ul. Dickmanna 14/15), po 1960 Gdańskie Zakłady Środków Odżywczych o przedwojennym profilu. 17 IX 1991 rada Miasta podjęła uchwałę o wszczęciu likwidacji zakładu i wniesienie jego majątku do spółki jonit venture z niemiecką firmą Dr. August Oetker, która nabyła 51% udziałów w zakładzie. Akt notarialny podpisano 28 IX 1991 w Ratuszu Głównego Miasta i była to pierwsza w Polsce spółka gminy z kapitałem zagranicznym. Nową linię produkcyjną otwarto uroczyście we wrześniu 1992. Na mocy decyzji Rady Miasta z 29 III 1994 niemiecka firma za kwotę 7 mln marek (kontrakt podpisano 13 IV 1994) weszła w posiadanie dalszych 49% udziałów, stając się ponownie właścicielem zakładu (jako Dr. Oetker sp. z o.o.). W Gdańsku funkcjonuje fabryka koncentratów spożywczych i centrala dla dwu polskich oddziałów, w Łebczu (produkcja pizzy) i Płocku (słodkie dekoracje).