MACHANDEL, wódka

Z Encyklopedia Gdańska
(Różnice między wersjami)
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania
 
(Nie pokazano 5 wersji utworzonych przez jednego użytkownika)
Linia 1: Linia 1:
 
{{paper}}
 
{{paper}}
[[File: Machandel.png |thumb| Machanel w degustacji]]
+
[[File: Likier_Machandel.jpg |thumb| Likier Machandel]]
 +
[[File: Machandel.png |thumb| Machanel w degustacji, rybacy z Jelitkowa, z Dorfstrasse (ul. Bałtycka), Julius Pienschke (z lewej) i Rudolf Posanski]]
  
'''MACHANDEL''' (Machandl, Macheike), popularna wódka o jałowcowym smaku, zwana gdańskim napojem narodowym. Produkowany od 1776 roku przez firmę menonickiej ([[MENONICI | menonici]]) rodziny Stobbe w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof). Wytwórnię założył Peter Stobbe (w XIX wieku produkowano tam także piwo; w 1945 spalona przez właścicieli przed wkroczeniem Armii Czerwonej). W Gdańsku istniała tradycja i rytuał picia machandla: nalewano go do kieliszka z suszoną śliwką. Konkurował z gdańskimi [[LIKIERY | likierami]]. Kieliszki służące do jego picia różniły się od kieliszków do [[GOLDWASSER | goldwassera]]. Uważany za trunek [[BÓWKA | bówków gdańskich]]. {{author: MA}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]
+
'''MACHANDEL''' (Machandl, Macheike), popularna, 40% wódka o jałowcowym smaku, zwana gdańskim napojem narodowym. Produkowany od 1776 przez firmę menonickiej ([[MENONICI | menonici]]) rodziny Stobbe w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof). Wytwórnię założył Peter Stobbe (w XIX wieku produkowano tam także piwo; w 1945 spalona przez właścicieli przed wkroczeniem Armii Czerwonej). W Gdańsku istniała tradycja i rytuał picia machandla: nalewano go do kieliszka z suszoną śliwką. Konkurował z gdańskimi [[LIKIERY | likierami]]. Kieliszki służące do jego picia różniły się od kieliszków do [[GOLDWASSER, wódka gdańska | goldwassera]]. {{author: MA}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]]

Aktualna wersja na dzień 11:39, 1 lip 2024

Likier Machandel
Machanel w degustacji, rybacy z Jelitkowa, z Dorfstrasse (ul. Bałtycka), Julius Pienschke (z lewej) i Rudolf Posanski

MACHANDEL (Machandl, Macheike), popularna, 40% wódka o jałowcowym smaku, zwana gdańskim napojem narodowym. Produkowany od 1776 przez firmę menonickiej ( menonici) rodziny Stobbe w Nowym Dworze Gdańskim (Tiegenhof). Wytwórnię założył Peter Stobbe (w XIX wieku produkowano tam także piwo; w 1945 spalona przez właścicieli przed wkroczeniem Armii Czerwonej). W Gdańsku istniała tradycja i rytuał picia machandla: nalewano go do kieliszka z suszoną śliwką. Konkurował z gdańskimi likierami. Kieliszki służące do jego picia różniły się od kieliszków do goldwassera. MA

⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania