STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH
(aktualny adres: al. Grunwaldzka 131A) |
|||
(Nie pokazano 10 wersji utworzonych przez 2 użytkowników) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{paper}} | {{paper}} | ||
− | '''STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH''', al. | + | [[File: Stowarzyszenie_Kucharzy_2004.jpg |thumb| Przedstawiciel Stowarzyszenia Kucharzy Polski wśród laureatów |
+ | Nagrody Prezydenta Miasta Gdańska im. Lecha Bądkowskiego za rok 2004]] | ||
+ | '''STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH''' (SKP), z siedzibą przy al. Grunwaldzkiej 131A (do 2011 Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, z siedzibą przy ul. Kaplicznej 30). Organizacja obywatelska, powstała z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka w 1997, wpisana do rejestru stowarzyszeń 31 XII 2001. Za cel nadrzędny SKP przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej oraz, dzięki międzynarodowej współpracy ze stowarzyszeniami i organizacjami z całego świata, nieustanną promocję polskiej sztuki kulinarnej. Organizuje i bierze udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych, m.in. w Olimpiadach Kulinarnych (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie jako Pomerania–Culinary Team of Poland (m.in. brązowy medal w 2008; brązowy medal (bufet jadalny) i srebrny medal (60 trzydaniowych posiłków dla 60 osób) w kategorii juniorów, srebrny medal w kategorii seniorów (dania regionalne) w 2016). Reprezentanci SKP pod brandem „Ghosts of Fire BBQ Team” startowali m.in. w Mistrzostwach Świata BBQ w USA oraz Mistrzostwach Republiki Czeskiej w Gulaszu (Přerov 2009 – I miejsce i złoty medal; pierwszy dla ekipy międzynarodowej).<br/><br/> | ||
+ | Od 2004 organizuje konkurs Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa” (uczestnicy sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim), było również współorganizatorem gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru (odbywającego się w latach 2000–2014), przygotowując w jego ramach Biesiadę Dobrego Humoru. Inne organizowane wydarzenia kulinarne, to Ogólnopolski Konkurs dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych oraz „Chefs Only”, czyli spotkanie Szefów Kuchni.<br/><br/> | ||
+ | Za rok 2003 SKP otrzymało wyróżnienie w Nagrodzie Prezydenta Miasta Gdańska im. [[BĄDKOWSKI LECH, pisarz, dziennikarz, honorowy obywatel Gdańska | Lecha Bądkowskiego]] (zob. [[ORGANIZACJE POZARZĄDOWE | organizacje pozarządowe]]), w 2012 nagrodę główną: Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego w konkursie Nasze Dziedzictwo Kulinarne. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. W 2013 rozpoczęto weryfikację szkół gastronomicznych, mających szansę zdobyć tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i tym samym przystąpić do grona placówek certyfikowanych przez SKP. Z myślą o nich, uczniach i nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski, w styczniu 2015 została wydana książka ''Lekcje smaków''. Dzięki firmom partnerskim 10 000 egzemplarzy książki przekazano szkołom bezpłatnie. Od 2017 organizuje coroczny Sylwester Szefów Kuchni i Cukierni.<br/><br/> | ||
+ | Honorowym członkiem SKP był [[ADAMOWICZ PAWEŁ BOGDAN, prezydent Gdańska | Paweł Adamowicz]] (legitymacja nr 4), są m.in.: [[WAŁĘSA LECH, prezydent Polski | Lech Wałęsa]] (legitymacja nr 1), [[STRUK MIECZYSŁAW, marszałek województwa pomorskiego | Mieczysław Struk]] (legitymacja nr 2), [[STACHURSKI RYSZARD, wojewoda pomorski | Ryszard Stachurski]] (legitymacja nr 3). {{author: JRB}} [[Category: Encyklopedia]] [[Category: Życie miasta]] |
Aktualna wersja na dzień 09:22, 22 maj 2024
STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH (SKP), z siedzibą przy al. Grunwaldzkiej 131A (do 2011 Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Region Pomorski, z siedzibą przy ul. Kaplicznej 30). Organizacja obywatelska, powstała z inicjatywy kuchmistrzów Krzysztofa Szulborskiego i Andrzeja Ławniczaka w 1997, wpisana do rejestru stowarzyszeń 31 XII 2001. Za cel nadrzędny SKP przyjęło promocję i rozwój regionalnej kuchni kaszubsko-pomorskiej oraz, dzięki międzynarodowej współpracy ze stowarzyszeniami i organizacjami z całego świata, nieustanną promocję polskiej sztuki kulinarnej. Organizuje i bierze udział w wielu ważnych wydarzeniach kulinarnych, m.in. w Olimpiadach Kulinarnych (Internationale Kochkunst Ausstellung) w Erfurcie jako Pomerania–Culinary Team of Poland (m.in. brązowy medal w 2008; brązowy medal (bufet jadalny) i srebrny medal (60 trzydaniowych posiłków dla 60 osób) w kategorii juniorów, srebrny medal w kategorii seniorów (dania regionalne) w 2016). Reprezentanci SKP pod brandem „Ghosts of Fire BBQ Team” startowali m.in. w Mistrzostwach Świata BBQ w USA oraz Mistrzostwach Republiki Czeskiej w Gulaszu (Přerov 2009 – I miejsce i złoty medal; pierwszy dla ekipy międzynarodowej).
Od 2004 organizuje konkurs Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe Żniwa” (uczestnicy sami łowią ryby na Morzu Bałtyckim), było również współorganizatorem gdańskiego Festiwalu Dobrego Humoru (odbywającego się w latach 2000–2014), przygotowując w jego ramach Biesiadę Dobrego Humoru. Inne organizowane wydarzenia kulinarne, to Ogólnopolski Konkurs dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych oraz „Chefs Only”, czyli spotkanie Szefów Kuchni.
Za rok 2003 SKP otrzymało wyróżnienie w Nagrodzie Prezydenta Miasta Gdańska im. Lecha Bądkowskiego (zob. organizacje pozarządowe), w 2012 nagrodę główną: Bursztynowy Laur Województwa Pomorskiego w konkursie Nasze Dziedzictwo Kulinarne. W 2010 otworzyło Pomorską Akademię Kulinarną, wyposażoną w najnowszej generacji sprzęt gastronomiczny, gdzie każdy pomorski kucharz może zgłębiać tajniki regionalnej kuchni pomorskiej i polskiej oraz nowoczesnych technik kulinarnych. W 2013 rozpoczęto weryfikację szkół gastronomicznych, mających szansę zdobyć tytuł Kuźni Talentów Kulinarnych i tym samym przystąpić do grona placówek certyfikowanych przez SKP. Z myślą o nich, uczniach i nauczycielach szkół i klas o profilu gastronomicznym z całej Polski, w styczniu 2015 została wydana książka Lekcje smaków. Dzięki firmom partnerskim 10 000 egzemplarzy książki przekazano szkołom bezpłatnie. Od 2017 organizuje coroczny Sylwester Szefów Kuchni i Cukierni.
Honorowym członkiem SKP był Paweł Adamowicz (legitymacja nr 4), są m.in.: Lech Wałęsa (legitymacja nr 1), Mieczysław Struk (legitymacja nr 2), Ryszard Stachurski (legitymacja nr 3).