POMORSKA REGIONALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA

Z Encyklopedia Gdańska
Skocz do: nawigacji, wyszukiwania

< Poprzednie Następne >

POMORSKA REGIONALNA ORGANIZACJA TURYSTYCZNA (PROT), stowarzyszenie kreujące turystyczny wizerunek regionu i dążące do zwiększenia udziału turystyki przyjazdowej na Pomorzu. Powołane 7 VII 2003 w Ratuszu Starego Miasta, zarejestrowane w listopadzie tegoż roku. Początkowo z biurem przy Długim Targu 8–10, od 2012 w Bramie Wyżynnej (ul. Wały Jagiellońskie 2A). Operator Pomorskiego Centrum Informacji Turystycznej.

Utrzymuje się głównie ze składek członkowskich zrzeszonych instytucji, stowarzyszeń i przedsiębiorstw, m.in. Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego i urzędów miast Gdańska, Gdyni i Sopotu, a także z działalności gospodarczej, z której zyski przeznacza na działalność statutową; fundusze pozyskuje, aplikując również o środki zewnętrzne.

Pierwszym prezesem PROT został w 2003 ówczesny marszałek województwa pomorskiego Jan Kozłowski. W 2009 podjęto decyzję o zmianie statutu organizacji, przez co zmieniła się również jej struktura. Od tego czasu zarząd PROT wybierany jest na czteroletnią kadencję w głosowaniu, które odbywa się na walnym zebraniu wszystkich członków stowarzyszenia. Zarząd powołuje dyrektora zarządzającego, czuwającego nad bieżącą działalnością.

Stowarzyszenie wdrożyło liczne projekty, m.in. „Enjoy South Baltic! Joint actions promoting the South Baltic area as a tourist destination”, „Pomorskie – Dobry Kurs. Turystyczna kampania promocyjna województwa pomorskiego”, „Pomorski Szlak Bursztynowy. Kampania promocyjna dziedzictwa bursztynowego jako wielopłaszczyznowej oferty turystycznej”. Zainicjowało także projekt „Pomorskie Prestige”, polegający na promocji wysokiej jakości usług związanych ze spędzaniem czasu wolnego, m.in. żeglarstwa, golfa i zabiegów pielęgnacyjnych. Głównym filarem projektu jest oferta dotycząca kuchni pomorskiej; we współpracy ze Slow Food Pomorze oraz Akademią Kulinarną Fumenti w ramach projektu „Gdańsk Pomorskie Culinary Prestige” stworzono bazę restauracji i producentów żywności, spełniających wysokie standardy smaku oraz jakości i wpisujących się w tradycje kuchni pomorskiej. Projekt kulinarny wspomaga Miasto Gdańsk. „Pomorskie Prestige” uzyskało dofinansowanie Ministerstwa Sportu i Turystyki. KST

Prezesi i dyrektorzy zarządzający Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej
Okres Imię i nazwisko Uwagi
2003–2007 Jan Kozłowski jednocześnie Marszałek Województwa Pomorskiego
2007–2009 Mieczysław Struk jednocześnie Wicemarszałek Województwa Pomorskiego; od 2009 Prezes Honorowy
2009–2012 Marta Chełkowska jednocześnie dyrektor Departamentu Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego
2012– Krystyna Hartenberger-Pater
KST
⇦ WRÓĆ
Osobiste
Przestrzenie nazw

Warianty
Widok
Działania