CHOCOLADEN- UND BONBONFABRIK, wytwórnia czekolady i cukierków
< Poprzednie | Następne > |
CHOCOLADEN- UND BONBONFABRIK, wytwórnia czekolady i cukierków, w latach 1875–1884 mieszcząca się przy Hundegasse 77 (ul. Ogarna), 1884–1908 przy Langgasse 65 (ul. Długa). Jej założycielem był Paul Oscar Liebert (luty 1848 Nowe, powiat Świecie – 20 V 1902 Gdańsk), syn handlowca Carla Josepha (1817–1869 Wisłoujście), w Gdańsku notowany od 18 IX 1862. Zawodu uczył się, pracując po 1870 w renomowanej cukierni Johanna Eduarda Grentzenberga przy Langer Markt 12 (Długi Targ), specjalizującej się w produkcji ciastek i marcepanów. 29 VI 1875 na parterze i w oficynie kamienicy przy Hundegasse 77 (ul. Ogarna), należącej do Carla Eduarda Grimma (1837–1891), otworzył własną wytwórnię czekolady i cukierków Chocoladen- und Bonbonfabrik. Swoje wyroby sprzedawał w sklepie firmowym oraz za pośrednictwem sklepów kolonialnych. W latach 1884–1897 wytwórnia oraz sklep firmowy znajdowały się w jego domu przy Langgasse 65 (ul. Długa), filia zaś mieściła się w należącym do niego budynku przy Milchkannengasse 14 (ul. Stągiewna). Był żonaty z Charlottą Kaross (zm. po 1910), która w 1908 mieszkała przy Hauptstraße 39 (al. Grunwaldzka). Brak informacji o ich potomstwie.
Nowym właścicielem firmy został Paul Schreiber, który w 1908 prowadził ją jako wytwórnię wyrobów czekoladowych (Schokoladenfabrik) ze sklepem przy Milchkannengasse 14 i filią przy Ketterhagergasse 15 (ul. Zbytki). W 1914 właścicielem firmy przy Milchkannengasse był Karl Krause, który z powodu konkurencji zakładów przemysłowych, produkujących wyroby czekoladowe i cukierki, ograniczył działalność do sprzedaży konfitur. Po 1920 nie odnotowano żadnych informacji o firmie.